Кораб, изчезнал мистериозно преди 120 години, е открит край бреговете на Австралия, съобщава Австралийската държавна организация за научни и приложни изследвания (CSIRO).

Параходът Nemesis превозвал въглища от Нюкасъл до Мелбърн през юли 1904 г., когато попаднал в силна буря край бреговете на Нов Южен Уелс и изчезнал заедно с 32-членния си екипаж.

Седмици след бурята телата на членове на екипажа и парчета от останките на 73-метровия кораб са изхвърлени на брега на плаж на около 30 километра южно от Сидни.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Инцидентът е широко огласен във вестниците, но останките от кораба не са намерени. Причината и мястото на инцидента дълги години остават мистерия, която е разкрита едва наскоро.

През май 2022 г. компанията за дистанционно наблюдение Subsea Professional Marine Services случайно се натъкнала на останките, докато е претърсвано морското дъно близо до Сидни за липсващ товар. Nemesis е намерен напълно непокътнат на около 26 километра от брега на дълбочина 160 метра.

Екипът на CSIRO използва най-съвременните многолъчеви ехолоти, за да създаде карта с висока разделителна способност на морското дъно на мястото на корабокрушението. След това изследователите провели систематична визуална проверка на целия потънал кораб, използвайки специална система от подводни камери.

И по-късно експертите по морска археология сравняват тези изображения със стари снимки и скици на товарния кораб, за да се уверят, че именно това е издирваният морски съд.

След 120 години също така се установила и причината за катастрофата: корабът потънал заради това, че двигателят му се повредил поради бурята. Предполага се, че след като е бил ударен от голяма вълна, корабът е започнал да потъва под вода толкова бързо, че екипажът не е имал време да разположи спасителните лодки.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук