Целият свят разхлаби мерките срещу коронавируса, но както се и очакваше, болестта се появи отново. В САЩ случаите продължават да растат, Испания се принуди отново да затвори някои региони, в Германия и Австрия огнища се появяваха в големи кланници. Броят на заразените и в България расте. Но на какво се дължи това?

Ето някои от митовете, в които хората вярват и заради които спират да се пазят от COVID-19.

"Ако икономиката е отворена, то ситуацията с вируса се подобрява?"

По думите на Световната здравна организация: "Дори не сме близо до края на пандемията". Едва между 5% и 7% от населението на различните държави се е срещнало с вируса, а това е прекалено малък процент.

За да се стигне така нареченият "стаден имунитет", трябва най-малко 70% от обществото вече да има антитела срещу COVID-19. Те трябва или да са прекарали вируса или да са ваксинирани срещу него. Но ваксината също е все още далеч, ако въобще бъде създадена.

Срещу коронавируса няма и лечение, така че единственият начин да ограничим разпространението му е като сами спазваме социалната дистанция и носим маски и поемем отговорност за спирането на предаването му. 

"Аз съм млад и здрав, за това не се притеснявам"

В първите дни на пандемията се твърдеше, че вирусът не засяга тежко младите хора. Но през последните месеци новите жертви на вируса са именно поколението Z и Милениумите. Да, процентът на смъртност при тях е нищожен, но много млади хора дълго ще се борят с усложненията, които COVID-19 им нанася.

След като всички мерки се разпуснаха, младите хора започнаха да излизат повече.

Така, докато в началото на пандемията в САЩ най-много от заразените са на около 60 години, то сега средната възраст на болните от COVID-19 e между 30 - 40 години.

В България, особено след някои абитуриентски балове, също се увеличи броят на младите, заразени с коронавирус.

"Всеки ден ни мерят температурата на работа"

Това не трябва да ни успокоява, че коронавирус няма на работното ни място. Голяма част от заразените прекарват заболяването без симптоми, което означава, че те нямат висока температура и ще преминат незабелязано през проверките на входа на работните ни места, барове и ресторанти.

Всъщност, дори хората, които имат симптоми на COVID-19, често нямат треска.

"Няма нужда да нося маска"

В Тексас, където след падането на част от мерките хората решават, че вече нямат нужда от това да носят маски, случаите на заразени с коронавирус рязко се покачват. За това се наложи да бъде издадена заповед, с която маските станаха задължителни.

Близо 20 щата последваха този пример, но в онези, като Аризона и Флорида, където маските не са задължителни, случаите продължават да се увеличават.

Важно е маските да се носят правилно - покривайки както носа, така и устата.

"Процентът на смъртност спада, значи всичко се оправя?"

Много експерти твърдят, че коронавирусът е станал по-малко летален, но по-заразен. Това сякаш успокоява хората по цял свят, въпреки че няма достатъчно данни, които да потвърдят тази теория.

Да, смъртните случаи са значително по-малко, но някак на страна остава факта, че коронавирусът сега се разпространява по-бързо от всякога. Също така повечето новозаразени са млади хора, които по-рядко умират в следствие на вируса, но пък те го предават на много повече други хора.