Доайенът на българския цирк акад. Александър Балкански и знаменитата му фамилия ще сюрпризират приятелите на изкуството с чисто нов цирк. Това разкри обичаният артист, пише „Телеграф“.


„Нашият цирк „Балкански“ не работи вече 16 месеца. Всичките ни финансови ресурси се изпариха. Сега за изненада ще отворим чисто нов цирк, с една нова конструкция, една нова идея, която е първата крачка към стационарния цирк.

И нашата премиера ще бъде на 2 април. Надяваме се да има посещения, за да можем лека-полека да излезем от тази ситуация“, коментира академикът.

Радостната вест идва дни след като семейството реализира една от големите си мечти - Академия за цирково изкуство.

Там ще се обучават млади таланти, а в редиците вече се открояват артисти от пет националности. „Първоначално искахме това нещо да започне от първи, втори, трети, четвърти и пети клас. И да имаме паралелки по 20 души, от 7 до 12 години.

Това са първоначалните, основни пет години в обучението в цирка. След това, когато навлизат в гимназиалната част на образованието, децата влизат вече в подготвителния процес - т.е. ще специализират в жанр, ще правят определени номера.

Един ще е жонгльор, друг акробат, трети еквилибрист, четвърти балансьор и пр.“, казва още акад. Балкански.

В преподавателския екип са три жени и трима мъже. „Ние искахме да имаме и един купол с манеж, където да има коне и да изучават конния жанр, но стигнахме до заключението, че без държавна намеса това не може да стане.

И тъй като имаме в наличност артисти, на които трябва да им се помогне - италианка, колумбиец, една българка, - решихме да открием академията със собствени средства.

Имаме артисти от пет националности.

Много е вероятно някъде по средата на лятото да гастролират в нашия цирк“, уточнява той. Създава академията с безкрайна обич, влага енергия и време, надявайки се, че тя ще загатне за реализацията на нещо още по-голямо и желано - а именно връщането на цирковите училища в България.

Онези сгради от миналото, където децата са се обучавали, а в останалото време са се отдавали на цирка, изследвайки необятните му дебри. „В едно село, на 50 км от София, кметът е готов да ми дари училището с пет декара земя и аз трябва да отида да го видя.

Трябва да кажа, че някои кметове от малки населени места първи ми протегнаха ръка. Но са много далеч.

Трябва да е по-близко до София, но не и в София, защото това ще притиска децата. Интересът да излязат от училище и да имат контакт с външния живот...

А ние искаме там, където ще живеят децата, да има всички необходими неща за развлечение. Ще има прожекционна зала, ще има големи телевизори, ще имат футболно игрище, игрище за народна топка.

Ще има и странични занимания, ще има учител по история на световния цирк, на европейския цирк, на българския цирк“, допълва доайенът с надеждата, че един ден цирковото изкуство ще усети своя мащабен възход.

Акад. Балкански не крие тъгата си, че днес малцина помнят имената на брилянтните артисти, онези, вдъхнали живот в цирка, забавлявайки народа, превръщайки едно малко шоу в грандиозно зрелище.

За това наред с детайлите в цирково актьорско майсторство, цирково каскадьорство, циркова пантомима, циркова режисура и изобщо цирковата драматургия той разказва на своите „деца“ и историята.

„Знаете ли, че хората, дори артистите, не знаят елементарни неща от историята на българския цирк.

Преди пет-шест дни беше денят, в който през 1970 г. почина сеньорът на цирковото изкуство в България Лазар Добрич, той е един от основоположниците. Никой не се сети в този ден да напише във Фейсбук.

Те не знаят и кой е първият основоположник със своя първи спектакъл в България. Това е Петър Панайотов с неговата програма“, казва Балкански.

Всъщност той вижда надежда, и то не къде да е, а в столичния кв. „Факултета“. Казва, че хората, които са го посрещнали, са му „скрили шапката“, и през смях допълва, че не е било буквално.

„Сега ще ви отворя една друга вратичка. Много се говори за ромското население, но в ромските деца аз виждам много голям потенциал.

Бяхме във „Факултета“ да лепим афиши. За пет минути излязоха толкова много деца, широко усмихнати.

И аз реших да си направя един експеримент точно заради това цирково училище. И им казах - който ми покаже нещо тук, на голата земя, ще му дам един безплатен билет за цирк.

И като почнаха да се премятат, да правят странични колела. И по едно време дойде едно момче и ме пита - на мен ще ми дадеш ли два билета и ще видиш какво ще ти покажа. Аз се съгласих.

Това момче вдигна стойка на ръце, на десетина метра имаше една будка, той на ръце стигна до нея, обиколи я и се върна при мен.

Значи това момче след тримесечен труд със специалисти, да си школува еквилибристиката и след това след две години знаете ли какъв артист ще стане...

От ромските деца ще излязат велики артисти.

Има един неоспорим факт - че каквото хубаво и да направи човек, все му слагат пръчката в колелото, за да не може да върви напред“, категоричен е Балкански-старши.

Пребори COVID-19 преди юбилея

Догодина акад. Александър Балкански ще навърши 80 години. „Ще имам юбилей, преборих коронавируса. Добре се чувствам, изкарах го леко, но познавам и такива, които усетиха тежестта на заразата“, казва артистът, уточнявайки, че е спазвал всички противоепидемични мерки.

„Справям се и знаете ли как - само с труд, с много труд и с много нови неща. Човек не трябва да спира“, завършва той.