Над 50 броя спътника, изстреляни от компанията на Илон Мъск и наредени един след друг, засне пловдивчанка над язовир Батак, съобщава trafficnews.bg

Както повечето от вас знаят, звездното небе в планината е в пъти по-ясно от това в града, което даде възможност на нашата съгражданка да се наслади с просто око на изумителната и същевременно леко плашеща гледка. 

Очевидката споделя, че странните небесни тела са се появили на два пъти, в периода от 21:30 до 22:00 часа снощи.  Първият път преброила около 40 светлини, а втората серия около 17. Така общият им брой става 57.Проектът “Старлинк” предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000. "Спейс екс" изстреля първата си серия от 60 спътника през месец май 2019 година.  Според компанията са нужни 25 изстрелвания, за да бъде покрит целия свят.

Астролози от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите. Основателят на “Спейс екс” успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон, че компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.