Специалисти от НАСА обединяват усилия с известния физик Стивън Хокинг. Те ще се трудят в разработката на концепция за космически кораб StarChip, който ще може да пътува със скорост една пета от тази на светлината. Ако проектът бъде реализиран, StarChip ще стигне до звездната система Алфа Кентавър, отдалечена от Земята на 4,3 светлинни години, за около 20 години.
По-рано тази година Стивън Хокинг и други учени обявиха проекта Breakthrough Starshot, в рамките на който планират да изпратят на Алфа Кентавър хиляда малки космически апарати, пише британският Индипендънт, цитиран от technews.bg. Към момента учените все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса ще оцелее ли космически кораб, създаден от човека, при подобно пътешествие. Според специалистите от НАСА, космическата радиация може да извади кораба от строя много преди приключването на мисията.

Ето защо учените работят върху различни сценарии за защита на StarChip, някои от които бяха огласени по време на конференцията International Electron Devices Meeting в Сан Франциско миналата седмица. На първо място, маршрутът може да бъде съставен така, че космическият кораб да избегне зоните с висока радиация. Но подобен сценарий може да увеличи продължителността на мисията с няколко години и ще способства за остаряването на компонентите на StarChip.

Като втори вариант учените предлагат електрониката на кораба да бъде покрита с надеждна защитна обвивка. Тя обаче ще повлияе на габаритите и масата на кораба и в крайна сметка ще намали неговата скорост.

Накрая, специалистите предлагат в електронните системи на кораба да се използват компоненти, които могат да се възстановяват самостоятелно. Вече се разработват подобни технологии и този сценарии изглежда напълно възможен за реализиране.