От днес НАСА започва нова мисия, която включва създаването на изкуствени облаци в близкия космос около Земята, съобщи самата агенция. Облаците ще съдържат триетил алуминий и ще се използват за проследяване и анализиране на движението на слънчевия вятър.
Преди всичко учените гарантират, че изкуствените облаци са напълно безопасни за планетата, околната среда и космоса. Те казват, че едно стандартно шоу с 

Те ще бъдат на височина между 96 и 160 км. За да бъдат образувани, ще бъдат изстреляни две ракети Black Brant IX, като това ще се случи почти едновременно. Едната ракета ще достигне около 172 км. височина, а другата - 323 км. височина. Само по-ниската ракета ще отдели веществото за формиране на облаците.

Защо се прави всичко това? Астрономите искат да изучат по-добре северното сияните - как се образува, какви са процесите, които протичат в горната част на атмосферата и йоносферата. Точният ден на изстрелването на ракетите ще бъде предварително определен. Той зависи от активността на сиянието и чистото небе. Въпреки това изстрелването трябва да се случи в периода от 13-ти февруари до 3-ти март т.г. и ще бъде в Аляска. НАСА ще предава събитието на живо в интернет.