Луната се свива. И докато го прави се тресе. Това сочат нови данни на НАСА, цитирани от „Индипендънт“.
 
За последните 10 години учените са установили, че вътрешността на Луната се е охладила и тя се свива като стафида. Резултатът от това е, че скали разцепват нейната повърхност.
 
Нов анализ на данните, събрани от мисии на НАСА, сочи, че и сега Луната се свива. Докато това става се наблюдава сеизмична активност около издълбаните от скалите падини.
 
Учените сравняват процеса със свиването на гроздово зърно и как по него се образуват гънки докато се охлажда и свива. За разлика от ципата на гроздето, обаче, кората на спътника не е разтеглива и вместо да се набръчка, тя се разцепва.
 
Разломите се формират, когато кората се мести и една част от нея е избутана над друга. Те образуват необикновено изглеждащи скали, които се виждат на повърхността и се издигат на много километри височина.
 
Най-малко 8 места на сблъсък на части от лунната кора са намерени под повърхността. Разломите не са в резултат на удар с астероид или друго външно въздействие. Така се потвърждава, че земният спътник все още преминава през сериозна сеизмична активност.

Превод и редакция: БЛИЦ