Бивш специалист на Meta, който е участвал в разработването на социалната мрежа Facebook, направи скандално изявление. Той твърди, че приложенията Facebook и Messenger могат умишлено да изтощават батериите в смартфоните на своите потребители, пише kaldata.com.

Процесът, наречен „отрицателно тестване„, дава възможност на компаниите тайно да натоварват батериите на телефоните чрез повишено натоварване с цел тестване.

Джордж Хейуърд заяви, че е отказал да извършва подобни тестове. Той отбелязва: „Казах на мениджъра: „Това може да навреди на някого.“

Според Хейуърд мениджърът му е отговорил, че като се навреди на няколко потребители, може да се помогне на мнозинството. Според Хейуърд обаче всеки добросъвестен специалист по данните трябва да се придържа към принципа „Не причинявай вреда на хората“.

Малко след това Хейуърд е уволнен. Той отвръща на удара, като завежда дело срещу компанията във Федералния съд на Манхатън. Основната причина за съдебния иск е, че потребителите на Facebook може да нямат достъп до телефоните си, когато имат най-голяма нужда от него.

Адвокатът Дан Кайзер подчерта, че изтощаването на батериите на смартфоните на потребителите представлява опасност за тях. Той добави:

„Незаконно и възмутително е, че някой може да манипулира батерията на моя телефон.“

Ако това се окаже истина, съдът може да обяви огромна глоба на Meta, която тества смартфоните на потребителите за тяхна сметка и без тяхното съгласие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук