Националната слънчева обсерватория, намираща се на върха Сакраменто в югозападната част на САЩ, се занимава с изучаването на слънчевата активност. Тя е снабдена с модерен телескоп и се смята за една от най-добрите в света. Миналия петък стана известно, че целият персонал на обсерваторията е бил евакуиран заради "нарушаване режима на сигурността", а самото учреждение бе отцепено и стана обект на разследване на ФБР, съобщава местната телевизия KOAT.

Едва ли това събитие би предизвикало значителен обществен отзвук, ако не бе отказът на федералните да пояснят защо им е било необходимо да евакуират и отцепват обсерваторията. В социалните мрежи започнаха стремглаво да се разглеждат различни конспиративни теории - все пак случващото се в Сакраменто напомня на серия от "ДосиетатаХ", в която главният герой - агент Мълдър, изигран от Дейвид Духовни, се среща с представители на извънземна цивилизация в затворена от правителството обсерватория. 

Паника в САЩ: ФБР затвори астрономическа обсерватория, подозират намесата на извънземни 

Тези отиващи твърде далеч предположения все пак бяха опровергани от ФБР. От Бюрото заявиха, че не става дума за намеса на пришълци от космоса. Това потвърди и директорът на обсерваторията Джеймс Макатир.  

"Телескопът не е засякъл никакви пришълци. Всички данни ще бъдат публикувани без да се крие нищо. Никакви тайни тук няма", каза той, цитиран от Ей Би Си. 

Слънчева спецоперация  

Междувременно, освен самите служители на обсерваторията, бяха евакуирани и жителите на няколко разположени в близост до обсерваторията къщи в град Сънспот, съобщават американските медии. 

"Съобщиха ни, че агентите на ФБР разполагат със заслужаваща доверие информация за заплаха и ние трябва да напуснем", каза местен жител, цитиран от Си Ен Ен.  

По думите на жителите на щата и представителите на местните органи на реда, действията на ФБР напомнят внимателно планирана специална операция. Шерифът на окръга твърди, че агентите на ФБР въобще не са информирали за каквото и да е местните полицаи. "Отказаха да ни кажат какво се случва. Каква е целта им тук, никой нищо не казва. Много бързо пристигнаха и всичко беше обвито в тайна, но с каква цел - никой нищо не казва", казва шериф Бени Хаус пред регионалния вестник Alamogordo Daily News.

Към момента единственото официално изявление по този повод е пост във Феййсбук на страницата на Асоциацията на университетите за астрономически изследвания (AURA), която управлява обекта.

"AURA полага усилия за разрешаване на въпроса със сигурността в обсерваторията National Solar на връх Сакраменто, щата Ню Йорк. Като мярка за предпазливост бе взето решение обектът временно да бъде затворен до изясняване на обстоятелствата. Всичките останали обекти работят в нормален режим", се казва в изявлението, но то така и не разкрива обстоятелствата, довели до спирането на работата на обсерваторията. 

Това съобщение предизвика бурна реакция от страна на потребителите във Фейсбук и Инстаграм, които, освен версиите за пришълци, обсъждат и теорията за угасването на Слънцето и дори за шпионаж от страна на други държави. Някои дори са на мнение, че причината е пристигането на планетата убиец Нибиру. 

В отговор представителите на AURA благодариха на всички за вниманието към съдбата на обсерваторията и поканиха желаещите да я посетят след възобновяването на работата ѝ. Точната дата на отварянето на съоръжението все още не е известна. 

Превод и редакция: БЛИЦ