Възможно е миналата година Слънчевата система и Земята да са били посетени от извънземна космическа сонда, изпратена от интелигентни същества, твърдят астрономи от Харвард в нов писмен труд, пише Си Ен Ен.

Необичайният обект наречен Оумуамуа премина през Слънчевата ни система миналата година. Учени го оприличиха на пура, рееща се в Космоса. Обектът беше открит през октомври 2017 г. от телескоп в Хаваи, откъдето идва и името му (на местен език означава “вестоносец от миналото”).
Астрономите и до момента имат затруднения да определят какво точно представлява Оумуамуа. За момента е категоризиран като “нов вид междузвезден обект”.

В публикуваното проучване учени от центъра по астрофизика на Харвард твърдят, че Оумуамуа може да бъде космическа сонда, изработена от интелигентен живот, изпратена да проучи Слънчевата система.

Теорията се базира върху необичайното ускорение на космическия обект, който астрономите наблюдавали при преминаването му. Проучването е направено от Ейбрахам Лоуб – професор по астрономия и Шмуел Биали. Лоуб има публикувани четири книги и над 700 статии за черни дупки, бъдещето на вселената и търсенето на извънземен живот.

Според учените Оумуамуа може да е част от извънземна технология, която вече не функционира както трябва, което би обяснило необичайната му траектория.

“Оумуамуа има странна форма, няма нито една характеристика на комета или астероид и се движи през пространството по начин, който учените не очакват”, коментира Лоуб и добавя “Най-интересното е, че траекторията му подсказва за допълнително ускорение, освен притеглянето на Слънцето”.
За жалост учените успяха да наблюдават необичайния обект едва три дни преди Оумуамуа да напусне Слънчевата система.