В началото на ноември проф. Лъчезар Филипов организира в Хасково международна конференция на изследователи на контакта с извънземни и изследване на НЛО от САЩ, Великобритания, Русия, България, Норвегия и Италия. До 15 години ще осъществим контакт с извънземни, заяви той в интервю за „Марица“.
 
 
-Какви хора сте поканил на форума в Хасково?
 -Лекторите ще бъдат десетина, все авторитетни фигури в тази сфера. Ще дойде Роберт Салас, полковник от запаса на американската армия, който през 1965 г. е командвал военна база с 16 ядрени ракети, блокирани от извънземни. Имаме преподавател в университета в Осло, който ръководи държавен проект за наблюдение на НЛО-та в зоната Хесдален. Учен от Северна Ирландия, директор на обсерватория, ще разкаже за контакти с извънземни, осъществен чрез апаратура, за която държавата е отпуснала 1 млн. долара. Ще дойде бивш пътен полицай във Великобритания, който в момента е един от най-големите издатели на интернет сайт за НЛО в Европа.
 
-Можем ли да говорим за концентрация на поява на извънземни в някои райони като Перперикон и Белинташ?
-Може би те са не само често посещавани, но и свързани исторически с такива явления. Аз обаче се занимавам с наука. Искам да се събират данни, свързани с НЛО-та и други аномални явления в България, за да се разбере същността им. Много са виждали, контактували са с такива обекти. При мен са идвали хора, които имат информация, но се страхуват да я споделят поради лошото отношение към тая тематика - подигравките, хоканията, преследване, включително и срещу мен.
 
На съвещание в Москва със спонсорството на Китайския институт за космически изследвания създаваме Световна организация по уфология към ООН с участието на 45 страни.
 
-Защо са толкова много скептиците, включително и сериозни учени, по отношение на извънземния разум? От какво всъщност се боят?
-Ето, конференцията в Москва е точно по темата „Наука, учени и извънземен разум”. Не разбирам защо ортодоксалната наука се страхува от темата Извънземен разум - може би защото така ще стане ясно, че се движим дълго време в грешна посока. Има и друго - тази тематика се цензурира от олигархични кръгове, които се страхуват, че един контакт и признаване на тези същества или цивилизации, които съществуват около нас и с които контактуваме на нива военни и секретни служби, биха разрушили съществуващото в момента на Земята статукво. А тези влиятелни кръгове ще загубят много - включително енергийни ресурси, екология.
 
- Сигурни ли сме, че тези същества или цивилизации са добронамерени към нас? 
- Ако говорим за добронамереност и недобронамереност, по-лоши от хората няма. Ние си унищожаваме планетата повече от 2000 години, а те са ни посещавали преди 50 000, преди 100 000 години. И нямаме нито едно доказателство, че има нещо унищожено или някой унищожен в резултата на тяхното посещение. А в същото време можем да докажем колко страшен е хомо сапиенс в момента на Земята. Защо тогава питаме дали те са агресивни?! Може би тези същества ще бъдат агресивни именно спрямо нашата агресия по отношение на планетата и нас самите.
 
-На какво се основава увереността ви в съществуването на извънземен разум въпреки многобройните остри критики срещу вас?
- Запалих се по тази тематика от студентските ми години в Москва през 80-те. Там се запознах с хора, които се занимаваха с такива проблеми на много високо ниво - като астронома Николай Кардашев. За изминалите десетилетия съм събрал много материали, редовно контактувам с хора, които имат реални контакти с извънземен разум.
 
Познавам лично двамата астронавти, кацали на Луната - Едуин „Бъз” Олдрин и Едгар Мичъл, който, за съжаление, почина. С него трябваше да бъдем на една конференция, но ЦРУ не го пусна. Разказвали са ми какво са видели на Луната. И единият, и другият са били убедени, че не са били сами там и са имали непрекъснато ментален контакт с „нещо”.
 
През 2015 г. у нас дойде мексиканският журналист Хайму Маусан, който показа мумията на извънземно, открито в една от пирамидите на маите. Изследвания на ДНК-то на това същество обаче са показали, че то няма нищо общо с човешкото - тоест това не е мутант.
 
Защо китайците в момента форсират проучванията? Много просто - Китай има 25 пирамиди, от които три са секретни. Самите китайци не допускат никого до тях.
 
Питаме защо тези същества не контактуват с нас - те просто не знаят с кого да контактуват, няма такава организация. И нещо още по-сериозно - ако контактуват с някого, всичко, което са дали, е превърнато във въоръжение. Така е с всичко, свързано с Розуел, Ню Мексико и свръхсекретния полигон Зона 51 в Южна Невада, САЩ, с бившия съветски ракетен полигон в Капустин яр в Астраханска област. Дори последните електромагнитни оръжия на руснаците пак са свързани с технологии на извънземните.
 
-Знаем ли какви точно същества търсим?
-Не знаем какво търсим. Реално погледнато, търсим себеподобни, но не знаем с кого ще се срещнем. Тези, които са ги виждали, казват, че извънземните същества приличат на нас.
 
-На какъв език ще комуникираме? С мисли ли?
-Това също е големият проблем. Програмата SETI е насочена към търсене на извънземни, а METI е свързана с комуникацията с тях. Можем ли ние да говорим с тях? По всяка вероятност може би ще имаме общ език. На Земята съществуват 7000 езика, които имат обща структура, без хората, които ги говорят, да са контактували помежду си. Кой е създал тази обща структура? Ако тя съществува извън нашия разум, значи се налага някъде отвън, от някакво информационно поле. И явно, че извънземните ще дойдат с подобна структура, която ще позволи да се разберем с тях, да комуникираме.
 
-Можем ли да посочим приблизителен срок за контакт с извънземните?
-Има различни срокове - руснаците говорят за 15 години, американците - за 10.
 
-Защо американците се отказаха за 40 десетилетия от полети до Луната?
-Имаше 4 готови екипажа и 4 ракети за нови полети в рамките на мисията „Аполо”. За тях бяха похарчени 5 млрд. долара. Отказът на НАСА има връзка с информацията на Олдрин и Мичъл. Това, което властите са искали да скрият, е, че контактът не е станал. Ала в момента желанието на руснаците и американците да продължат с полети до Луната е предизвикано от китайските и индийските амбиции да кацнат там.
 
-Какви ползи ще ни донесе пълноценният контакт с извънземния разум?
-Ще разберем как да си решим енергийните, екологичните проблеми. Всеки, който е прескочил трапа, пред който човечеството е изправено в момента, и е стигнал по знание и технологии 100-200 или милион години преди нас, вече е решил неразрешимите за нас проблеми. Пренаселването на планетата, удължаване на човешкия живот, изхранването. Ала не както сега, когато се самоизяждаме, ядем си планетата.
 
-Ако не успеем овреме да осъществим контакт и съсипем Земята, имаме ли резервни варианти?
- Страшно е да се говори. За да се колонизира Марс, са нужни 150-200 години, и то с твърде много условности. За Венера въобще да не говорим, защото там температурата е 600 градуса по Целзий и ще се опечем.
 
Досега са открити около 6000 земеподобни планети около други звезди, но в момента не владеем технологията на полетите дотам. А контактът с извънземен разум може да ни помогне и в транспортните технологии - щом те долитат до нас, значи ги владеят.
 
-Не се ли притеснявате за себе си заради тези смели и неортодоксални ваши тези?
-Ако всички се боят, науката е обречена. Народът е казал - който се страхува от вълци, да не влиза в гората! А времето на революцията в науката вече е дошло. Има хора, които се замислят, но ги е страх, защото все още брадвата на научната инквизиция е вдигната твърде високо.
 
 
Проф. Лъчезар Филипов е ръководител на секция Физика в Института за космически изследвания към БАН и негов дългогодишен зам.-директор. Син е на бившия министър-председател Гриша Филипов. Завършил е астрофизика и е защитил две дисертации в Московския държавен университет под ръководството на акад. Зелдович. Ръководил е програмата по космическа физика на втория български космонавт Александър Александров. Академик е в Международната астронавтическа федерация.
 
Носител на наградата Циолковски на Руската академия на науките. Проф. Филипов е сред малцината високопоставени наши учени, които от години участват в изследвания за съществуването на извънземен разум.