Всички предполагаме, че някои интернет сайтове или социални мрежи може би знаят прекалено много за нас и че е възможно да ни следят. В новия епизод на влога си „Ctrl Alt Del” технологичният влогър Цецо разкрива завесата и разказва как и каква информация събира интернет за нас, както и с каква цел я използва.

След като Windows 10 се появи на пазара, на група юристи им отне 4 дни да направят анализ на лицензионното споразумение, с което обикновено се съгласяваме, без да си правим труда да прочетем обстойно.

Оказва се, че там се споменава коя е информацията, която е необходима на Microsoft. Вижте част от нея:

- Кой и кога е на компютъра, т.е. всеки ще има профил. (Има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил)
- Колко време се използва компютърът
- Какво пишете по клавиатурата
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
- Камера, микрофон и периферия

Може би си мислите, че има възможност да предотвратите вземането на вашата информация, ако изключите определени опции от настройките? Е, не точно. В лиценза се споменава също, че дори да стопирате определени функции на компютъра си, по-голямата част от желаната информация пак ще се събира.

Според данни на анализатори от Fusion, Facebook използва данните за местоположението ни от смартфоните, за да ни препоръчва хора, които евентуално да ни станат приятели и респективно живеят в същия район. Социалната мрежа обработва информацията и с алгоритми, за да открие повече прилики в интересите между вас и другите потребители.

Официален говорител на компанията сподели, че данните за локацията ни е само един от факторите, с които тя преценява кои хора да ни препоръчва, както и отхвърли твърдението, че предоставят тази информация на рекламните си партньори.

Много хора използват своя профил в Google+, за да се логват в различни услуги и сайтове. Интересен факт е, че всъщност Google предлага възможност да изтеглите цялата информация, която компанията съхранява за вас. Така може да разберете с каква информация разполагат компаниите за вас.