За никого не е тайна, че котките обожават кутиите. Ако се поставят едно до друго специално креватче за котка и картонена кутия, то изборът на писаната ще е очевиден за всички.


Защо все пак котките губят ума и дума по празни кутии? Специалистите са намерили интересно обяснение.  

Съществува теория, че котенцата обожават да се крият в картонени укрития, защото това им позволява да намалят стреса си. През 2014 година учените от Утрехтския университет решили да поверят тази теория чрез необичайно изследване.  

Резултатът от експеримента не е учудващ. Оказало се, че почивката в картонени кутии действително намалява нивото на стрес у котките. 

Учените са провели изследване в холандски приют, където 10 котки от 19 били снабдени с кутии.  

Изследователите заявиха: "Стресът силно влияе върху благополучието на котките и допри може да увеличи честотата на заразяване с инфекциозни болести заради високото ниво на кортизол, което води до имунодефицит".

Учените са решили да определят нивото на стреса у котките с помощта на скалата на Кеслер и Търнър Cat-Stress Score (CSS).

След няколко дни станало ясно, че при животните, които са имали картонена кутия в клетката, нивото на стреса било значително по-ниско, а при другата група котки показателят останал непроменен. 

"Най-вероятно котките обичат да лежат в кутии, защото това позволява на животното да се справя ефективно с факторите на среса, особено през първите седмици в нова среда", твърдят специалистите. 

Учените възнамеряват да продължат експеримента, за да изяснят как картонените кутии влияят на емоционалното състояние на домашните любимци, да изучат влиянието на кутиите върху поведението на котките в дългосрочен план, а също да установят честотата на инфекциозните заболявания в зависимост от наличието на различни укрития.  

Превод и редакция: БЛИЦ