Супер колайдерът на частици на Пекин може да разкъса материята на нашата вселена. Това се казва в шокиращи твърдения. те излязоха на бял свят, докато Китай планира да построи ускорител на частици, който е седем пъти по-силен от този в Швейцария, пише в. "Дайли стар".

Дължината му ще е над 50 километра. Тоест, той ще е два пъти по-дълъг от този в Европа. Налице са обаче сериозни страхове във връзка с плановете за строителството на толкова голям колайдер. 

Астрофизикът Мартин Рийс, говорейки пред "Дейли Галакси", каза, е "има шанс този колайдер да доведе до "катастрофа, която да погълне самото пространство"".

Уанг Ифанг, директор на Института за извънредна физика, на свой ред потвърди мощността на колайдера. "Колайдерът в ЦЕРН е достигнал лимита си. Изглежда, че вече не е възможно енергията да се ускори драматично в сегашната инсталация. Ние сме избрали различно техническо решение от това в ЦЕРН. В ЦЕРН сблъскват един в друг протони, като се генерират частицата Хигс бозон, но заедно с много други частици ", каза още той. 


Ифанг каза още, че китайският колайдер ще бъде построен близо до началото на Великата китайска стена. "Ние ще създадем чиста среда, в която да се произвеждат само Хигс бозони. Това ще е машина за целия свят и от целия свят: няма да е само на Китай", каза още той.  

Работата по колайдера ще започне преди началото на 2021 година. Планира се той да е завършен до 2055 година. 

Превод и редакция: БЛИЦ