Учените съобщават, че колосален айсберг, тежащ един трилион тона, се е отцепил от западния антарктически леден шелф, предаде Франс прес. Ледената планина е една от най-тежките в документираната история. 

„Отцепването се е случило някъде между понеделник, 10 юли и сряда, 12 юли, когато айсбергът с площ 5800 кв. км. се отделя от ледения шелф Ларсен“, съобщава в официално свое заявление университетът в Суонзи (Великобритания). 

Още в началото на годината учените алармираха, че един от десетте най-големи айсберга, регистрирани досега, е на път да се отцепи от Антарктида. Тогава блокът се делеше от отцепване от само 20 километра. Парчето лед, което се отдели от континента се равнява на 1/4 от Уелс и сега целият бряг в този район на Антарктида ще стане податлив на разчупване.

Ледникът "Ларсен С" е последната останала цяла част от шелфовия ледник „Ларсен“, който по-рано беше от 3 части и имаше площ колкото остров Ямайка. За последните десетилетия ледниците „Ларсен А“ и „Ларсен Б“ бяха разрушени и потънаха – според учените в резултат на глобалното затопляне.

"Ларсен А" се откъсна от основния масив през 1995 г. През 2002 го последва и част от „Ларсен Б“ с площ 3250 кв. километра и дебелина 220 м. Само за 35 дни целият ледник се разруши почти напълно.

Процесът на рушене вече е в третата и последна част от ледника. Припомняме, че през декември NASA показа снимки на разлома с ширина 100 м и дълбочина 500 м, образувал се на "Ларсен С". Когато пукнатината стигне до океана – остават й още 20 километра, от ледника ще се откъсне гигантски айсберг.

През декември разломът слезе надолу с 18 км само за няколко седмици.

Разломът на "Ларсен С" съществува от десетилетия, но през последните години е започнал да се разраства рязко. Експертите са още по-притеснени как откъсването на ледения блок ще се отрази на останалата част от ледника. Макар че блокът ще е един от най-големите в историята, разпадането му ще се отрази незначително на нивото на световния океан. По различни предишни оценки, ако целият ледник „Ларсен С“ потъне, нивото на водата може да се повиши с 10 см.

Превод и редакция: БЛИЦ