Българинът обича да се оплаква от всичко и правилата за движение по пътищата не правят изключение. Оказва се обаче, че родните закони са едни от най-премерените в света. Автомобилистите в някои страни си имат грижи, за каквито тук никой не би се сетил, пише Струма бг.

Във Великобритания, например, имате право да ходите по малка нужда край пътя, но само в зоната около задното колело на автомобила, отбелязва fakti.bg. При това дясната ръка задължително трябва да докосва каросерията.

В Германия пък подлежите на глоба ако ви свърши горивото. Спирането на немските аутобани е абсолютно забранено. Изключение се прави само в случаи с непредвидими обстоятелства, към които празният резервоар не спада. За сметка на това шофирането гол е напълно законно.

Ако сте жена в американския щат Кънектикът, спокойно можете да карате по бански, но само ако имате под ръка оръжие. Законодателите явно са преценили, че апетитните форми могат да предизвикат нездравия интерес на зложелатели и дамите трябва да са подготвени за самозащита.

Испанците нямат много вяра на очилати шофьори. Ето защо ако управлявате кола с очила, трябва задължително да носите резервен чифт със себе си.

В Кипър ще отнесете глоба от €85 ако ядете зад волана. В нарушител ви превръща дори една глътка вода по време на шофиране.

По света не липсват и правила, които регламентират поведението на пътниците. В Япония, например, ще отнесете глоба ако се качите в колата на пиян водач.

Най-плътна концентрация на куриозни пътни правила все пак има в Щатите. В Алабама е забранено шофирането със завързани очи. Интересно как ли се е появило това правило?

В Тенеси е забранено да се стреля по животни от прозореца на колата. Изключение се прави само за… китове. Морските бозайници могат да се чувстват в пълна безопасност в сърцето на континентална Америка.

Ако се наложи да карате нощем по извънградски път в Пенсилвания, местните закони ви задължават да изстрелвате сигнала ракета след всяка измината миля. Идеята е да се убедите, че по трасето няма изгубени крави или друг добитък.

На китната ул. „Лейк“ в Минеаполис, щата Минесота, е забранено да се карат червени коли. Както и с повечето идиотски правила обаче, и това съществува само на книга и не се спазва.

Киселата физиономия и мръщенето изобщо не са препоръчителни ако ви съставят акт в Ню Джърси. Дори глобата да е несправедлива, трябва да останете приветливи, за да не отнесете още една.

Радетелите за равноправие между половете надали ще се чувстват комфортно зад волана в Мемфис и Ню Орлиънс. По закон там по-добрата половина от човечеството има право да управлява кола само ако пред нея върви мъж, който размахва червено знаме за предупреждение.