Топлото време и малкото сняг през зимата объркват растенията.

Доц. д-р Антоанета Петрова, директор на ботаническата градина на БАН обясни пред БНТ, че тази година много от растенията се развиват изпреварващо. Причина за това е необичано топлата и слънчева зима.

В ботаническата градина на БАН първите растения, които започват да цъфтят през пролетта са игликите. За съжаление, те все още са в самото начало на цъфтежа, тъй като градината остава под склона на Витоша и тя хвърля сянка. Първите цветчета са се отворили още в през месец декември и от тогава част от тях се попарват и се отварят нови. Зюмбюлите също вече напредват в развитието. "Събуждат" се и божурите.

Някои от дръвчетата вече са напъпили. На много места в страната дрянът вече е цъфнал. Набъбнали са пъпките на магнолиите. Техният ранен цъфтеж може да бъде попарен при едно последващо застудяване.

По отношение на плодните дръвчета при такава топла зима, ако последва рязко падане на температурата, е възможно да има измръзване на цветовете, което да доведе до по-слаба реколта или до липса на такава. Сред първите видове, които цъфтят са бадемите, прасковите, кайсиите.