Минала е през ръцете на няколко поколения българи, когато старите двулевки още бяха в обращение - върху банкнотите бе изобразено красиво момиче, което бере грозде.

Това е Кина Гъркова, единственият човек от народа, поставян някога на банкнота - на останалите са били Георги Димитров и паметникът на Шипка.

Фотосът е правен през ученическите й години. През 1960 г. 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в реалната гимназия в Сухиндол. 

Изпратили учениците на есенна бригада да берат грозде в лозята край града, а по същото време там пристига известният художник - фотограф Любомир Чаракчиев, който се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ снимки за изложба.

От близо 200 момичета избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира.


Кадрите били за изложба в някогашната ГДР. След известно време Любомир Чаракчиев съобщава на своите сухиндолски приятели и модели, че една от снимките е отличена с първа награда на фотоизложба в тогавашната ГДР.

Той дори намеква, че е възможна появата й и на други места.

После комисия на БНБ подбира най-добрите български снимки, които трябва да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 г. И избира… снимката на Кина.

От 1962 г. цялата страна пазарува с нейния лик –  в онези времена 2 лева са много пари и са една от най-популярните банкноти. Стигат да си платиш обяда в ресторант, поне за десетина кутии обикновен локум, както и за четири билета за кино.

Двулевката е сигурна и най-често влиза в обращение, затова и е най-дълго задържалата се банкнота - цели 34 години.

Вълнението на Кина и близките й било огромно, а отплатата на държавата за красивата българка - почти символично. Заради това, че ликът й е избран да украсява една от банкнотите, от БНБ отпуснали на жената еднократно 200 лв., а из Сухиндол й лепват прякора Кина - Двулевката.

Когато излиза емисията, Кина тъкмо е родила дъщеря си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката и ги хвърля в кошчето на бебето с думите: "На, да имаш майка си за спомен!"

Кина среща в родния си град и съпруга си - шофьора Иван Гърбов. По ирония на съдбата, гроздоберачката прекарва живота си на улица "Гъмза". И в унисон със снимката, през годините е работила основно в бившия Винпром като домакин и главен готвач, разказва историята й "Стандарт".

Когато в предприятието идвали чуждестранни делегации и гости, им показвали Кина като местна забележителност. Западняците се чудели, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една обикновена жена от народа.

Мнозина й казвали: "При нас на банкнотите са изобразени политически личности и крале, а у вас защо работничка?" Въпрос, на който и БНБ няма отговор.