Нов документален филм на History Channel представя теорията, че Амелия Еърхарт е оцеляла при катастрофата на самолета си, след което е пленена в Япония и американското правителство е работило в продължение на години, за да покрие историята. Тази теория до голяма степен се подкрепя от една-единствена снимка, пише obekti.bg.

Японски блогър обаче опроверга всичко почти незабавно, след като издири фотографията в японските национални архиви.

The Guardian съобщава, че Кота Ямано, който поддържа блог за военна история, публикува снимката в правилния контекст, откривайки я след около 30 минути търсене в националната библиотека на Япония на страница от японска книга за пътешествия в Южните морета. Книгата е публикувана през 1935 г., две години преди злополучният самолет на Амелия Еърхарт да излети и самата тя почти със сигурност да намери смъртта си на необитаем остров в Тихия океан. Ямано бил изненадан, че авторите на документалния филм не са се опитали да разследват снимката по-добре:

„Никога не съм вярвал на теорията, че Еърхарт е била пленена от японските военни, затова реших да проверя сам – казва Ямано пред Guardian. „Бях сигурен, че снимката я има в японските архиви.“

Блогърът започва с онлайн търсене на „атол Джалуит“ и времеви период от няколко десетилетия, започващ през 1930 г.

„Снимката беше десетият поред резултат – казва той. – бях наистина щастлив, когато я видях. Струва ми се странно, че авторите на филма не са потвърдили датата на снимката или публикацията, в която тя се появява за първи път. Това е първото, което трябва да се направи.“

Документалният филм интервюира работещия в американското министерство на финансите Лес Кини, който е открил версия на снимката без дата в американските архиви. Това се използва в подкрепа на идеята, че Еърхарт и навигаторът ѝ Фред Нунан са се озовали на Маршаловите острови и били убити от японците, въпреки че полетът им предхожда началото на Втората световна война.

Други обсебени на тема Еърхарт дълго време са оспорвали тази конспиративна теория, която циркулира от десетилетия. Рик Гилеспи, изпълнителен директор на Международната група за възстановяване на исторически въздухоплавателни средства казва пред Guardian, че дори като оставим настрана колко замъглени са фигурите на Еърхарт и Нунан, гледката от пристанището показват, че снимката вероятно е направена в началото на 30-те или края на 20-те.

„Това е просто снимка на пристанище в Джалуит (на Маршаловите острови) с няколко души – казва Гилеспи. – просто е глупаво. И идва от човек, който е прекарал последните 28 години в сериозни изследвания за изчезване на Еърхарт и е водил 11 експедиции в Южния Тих океан.

Кой знае какви доказателства ще изникнат още. Историята на Еърхарт не спира да разпалва въображението.