В цял Китай хора, които си стоят по домовете по желание или по принуда, се опитват да оползотворят по най-добрия начин ситуацията, докато градовете остават затворени в отчаян опит на властите да овладеят новия опасен коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от bg-voice.com.

В понеделник вечерта обитателите на някои многоетажни блокове в град Ухан се събраха заедно духом, като се скупчиха по прозорците и балконите си и пяха заедно националния химн и други песни.

Припевът на химна „Килай, килай, килай!“, което означава „Надигнете се, надигнете си, надигнете се!“, отекваше между кулите на небостъргачите в 11-милионния град.
Улиците в Ухан станаха безлюдни и зловещо тихи, тъй като семействата се опитват да избягват контакти с други хора, които може да са заразени.
 


Други скандираха „Ухан, бори се!“, повтаряйки лозунгите, чути от протестиращи в Хонконг, където от месеци продължават антиправителствени демонстрации.

Учебните заведения в Китай отложиха началото на втория срок и семестър заради епидемията. Затова студентът Вей Чзъкай е превърнал дневната в игрище за бадминтон.

Други са в социалните медии, за да демонстрират уменията си в игри на думи с виртуалния помощник Сири. Някои пък играят билярд с помощта на пръчици за хранене и кръгли жълти плодчета лонган и чери доматчета вместо топки.

Съпрузи от град Шанту в провинция Гуандун са заснели клип как се забавляват с децата у дома с традиционна игра с обръчи, популярна в тържествата на открито за Лунната нова година.

За целта обръчите са изрязани от картон, а майката е продавачка, която ги предлага на желаещите. Децата ги купуват и ги хвърлят, за да печелят награди, подредени на пода в стаята.

Жена от провинция Хубей е публикувала множество видеоматериали, в които се бори със скуката, като използва различни ефекти и показва как прави снежен човек от леда във фризера си, за да се опитва да вдъхне оптимизъм и позитивна нагласа на сънародниците си.