Искаме да си легнем и да спим дълбоко, а на сутринта да се събудим бодри и свежи, ако може дори без аларма. Звучи като сбъднат сън, но не е толкова просто.

За да си осигурим здрав и непробуден, най-вече качествен сън, трябва да се въздържим от някои вредни навици преди лягане, които влияят зле на съня.

Случва ли се често да си легнете и да започнете да си играете с телефона си? Или просто да искате да погледнете какво се случва в социалните мрежи? Тези и още вредни навици правят съня неспокоен, носят вреди на здравето и процесите в тялото, пречат на бодрото събуждане рано сутрин.

Ето 6 неща, които не трябва да правите точно преди лягане.

1. Да довършвате работата си.

На всеки се е случвало да не успее да завърши работните си ангажименти навреме. Вероятно сте донесли част от работата си вкъщи. Не е препоръчително обаче да довършвате работата си точно преди лягане.

Колкото и малко време да ви е останало покрай останалите ви лични ангажименти, недейте да работите в късните часове точно преди сън. Това кара мозъка да се изтощи до краен предел, повишава до максимум нивата на стресови хормони в организма, което прави сънят неспокоен, а събуждането – всичко друго, но не и бодро.

2. Да пиете алкохол.

Ако сте от хората, които смятат, че чаша от любимото питие ще ви отпусне и ще помогне да заспите, грешите. Алкохолът преди лягане може да намали продължителността и качеството на съня.

Той предизвиква чести събуждания, въртене през нощта, лек и неспокоен сън, а събуждането сутрин е трудно. Много вероятно е и да се чувствате без капка енергия. Според изследвания, цитирани от purewow.com, алкохолът преди лягане намалява продължителността на най-дълбоката фаза на съня – REM фазата.

3. Преглеждате телефона си.

Може да си мислите, че ровенето в телефона ви успива, но не е така. Синята и бялата светлина от екрана на устройството ви пречи на мозъка да отдели мелатонин – хормонът на съня.

Той има за задача да подготви всички процеси, които трябва да се случат преди и по време на съня. Светлината от устройството ви пречи именно на тези процеси. Дори да заспите, качеството на съня ви няма да е на оптимални нива.

4. Ядете захар.

Следващият път, когато ви се дояде нещо сладко преди лягане, опитайте се да устоите на изкушението. Според изследване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, цитирано от purewow.com, храните с високо съдържание на наситени мазнини и добавени захари се свързват с по-лек, по-малко възстановяващ сън с повече прекъсвания през нощта.

5. Ядете пикантни храни.

Пикантните храни са любими на много хора, но консумацията им късно вечер преди лягане не се препоръчва. По-подходящи са за обяд или ранна вечеря. Лютото и пикантното може да предизвика киселини, които да влошат съня ви през нощта.

6. Пиете много вода.

Да сте добре хидратирани е важност от първостепенно значение за здравето на организма. Но пиенето на вода не трябва да става точно преди лягане. То може да предизвика чести позиви за уриниране през нощта, които ще прекъснат дълбокия ви сън, от който тялото се нуждае. Сънят не трябва да бъде прекъсван по никаква причина.

Не смятайте за нормално да ставате през нощта до тоалетна. Организмът е създаден да издържа 8 часа без да се налага да ходите до тоалетна по време на сън. Ако го провокирате с големи количества вода точно преди лягане, вие нарушавате тези механизми и пречите на пълноценния си сън.