Докато човечеството все още не е осъществило първи контакт с извънземен живот, напредналите цивилизации от други планети може да са в състояние да ни открият с помощта на собствените ни телефони, твърди научно изследване, цитирано от Телеграф.

Въпросното изследване е проведено от изследователи от Университета на Манчестър и Университета на Мавриций, които изследват радиосигнали, излъчвани от Земята поради използването на мобилни телефони. Тези сигнали на теория биха могли да бъдат открити от напреднал извънземен живот.

Констатациите от това проучване са публикувани в рецензираното академично списание Monthly Notices на Кралското астрономическо дружество. Документът отбелязва, че радиосигналите, излъчващи се в космоса, са се променили.

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

През 20-и век повечето радиопредавания са били от комерсиални радио- и телевизионни станции. Сега тези предавания са по-малко от тези на мобилните комуникации. Военните радарни предавания все още са най-мощният източник на радиоизтичане на Земята, но клетъчните кули сега заемат втората позиция.

“Всяка клетъчна кула излъчва радиосигнал с мощност от 100 – 200 вата. Като се има предвид броят на кулите и количеството радиоизтичане, това възлиза на няколко гигавата, излъчени в космоса.

Ако приемем, че извънземна цивилизация има сложна радиоастрономия, подобна на нашия телескоп Event Horizon, тогава нашите предавания трябва да могат да се откриват в рамките на около дузина светлинни години”, твърди проучването.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук