Исак Нютон е направил смразяващо предсказание за края на света и може би ще ви е интересно да научите, че това не е в далечно бъдеще.

Покойният гений, който освен много други неща е бил математик, физик и астроном, е смятал, че човечеството ще има край и ние се подготвяме за него.

Директорът на канадския проект "Нютон" Стивън Снобелен обясни, че Нютон, който е бил дълбоко религиозен, е определил датата въз основа на религиозните си убеждения, пише ladbible.com.

В публикация в блога си той обяснява: "Нютон е вярвал както в Бог, така и в това, че Библията е откровение от Бога. Той също така вярва, че Бог не е обвързан с времето, както хората, което му позволява да вижда "края от началото".

"Така, ако използваме собствените думи на Нютон, той е бил убеден, че "свещените пророчества" на Писанието не са нищо друго освен "история на бъдещите неща" (Yahuda MS 1.1, folio 16 recto).

"В същото време библейските пророчества са написани на силно символичен език, който изисква умело тълкуване, пише glasnews.bg.

"Нютон се справя с това предизвикателство, като се опитва да открие бъдещето на света в думите на пророците."

За да стигне до своята дата, Нютон изработва някои уравнения на лист хартия, като Снобелен казва, че използваните изчисления са "проста аритметика, която може да бъде извършена от дете", базирана на различни времеви периоди.

И датата, до която всичко го довело била 2060 г.

Въпреки че Нютон предупреждава, че в периода до 2060 г. ще има "войни и катаклизми", Снобелен добавя: "За Нютон 2060 г. от н.е. би била по-скоро ново начало. Това ще бъде краят на една стара епоха и началото на нова ера."

По-нататък той казва, че Нютон вероятно е очаквал, че "Христос ще се завърне и ще установи 1000-годишно Божие царство на Земята".

"Позовавайки се на пророк Михей, Нютон вярва, че това Царство ще въведе време на мир и благоденствие, време, когато хората ще "набиват мечовете си на плугове и копията си на подрязващи куки" и когато "народите няма да вдигат меч срещу народ, нито ще се учат вече на война", обяснява той.

Дали предсказанията му ще се окажат точни, или не, може само да се гадае - има още 36 години, след които със сигурност ще разберем.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук