Обичате ли картофи? Вижте пет интересни начина да ги приготвите (СНИМКИ)
Печени картофи с плънка от сирене и маслини
4 големи картофа
150 г козе сирене (меко)
100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
40 г сушени домати
1/4 връзка пресен магданоз
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и след това се надупчват с вилица. Пекат се около час на скарата във фурна, загрята на 190 градуса, с вентилатор.
Маслините се нарязват на кубчета, магданозът и доматите се наситняват, сиренето се натрошава. Всичко се разбърква. Картофите се режат през средата, по дължина, без да се разполовяват.
Разтварят се внимателно и вътрешността им се намачква. Овкусяват се със сол и черен пипер. Добавя се от маслиновата смес и се разбърква.
Сервират се, полети с малко зехтин и поръсени с магданоз.
Смачкани картофи със сминдух
800 г картофи
1/2 ч. л. сминдух
50 г краве масло
сол и пипер меланж на вкусза соса:
300 г цедено кисело мляко
1 лимон
4 стръка пресен джоджен
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се варят на пара, докато омекнат.
Слагат се в тава върху хартия за печене, намачкват се леко с вилица и се овкусяват със сминдуха, сол и пипер меланж на вкус.
Поливат се с разтопеното масло и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави – около 15 минути.
Киселото мляко се разбърква с малко сол. Прибавят се настърганата лимонова кора, накълцаните джоджен и лук, смачканият чесън и около 2 с. л. лимонов сок. Картофите се сервират със соса.
Картофи с пармезан и каперси на фурна
15 средно големи пресни картофи
200 г заквасена сметана
80 г сирене „Пармезан”
50 г краве масло
50 г каперси
1/2 връзка див лук
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се разполовяват по дължина, след което се пускат в гореща подсолена вода и се готвят около 5 минути, като трябва да останат твърди.
Отцеждат се и докато са още горещи, се разбъркват с маслото, сол и бял пипер на вкус. Подреждат се с разреза надолу в тава, застлана с пергментова хартия и се пекат 20 минути в загрята на 200 градуса фурна – докато омекнат и станат златисти.
След това се издълбават внимателно. Месестата част се наситнява и се разбърква с половината от настъргания пармезан, наситнените див лук и каперси, заквасената сметана, сол и бял пипер на вкус.
Картофите се пълнят със сместа и се поръсват с останалия пармезан. Пекат се около 10 минути в загрята на 220 градуса фурна.
Херцогски картофи
600 г стари картофи
50 г сурови тиквени семки (белени)
70 мл зехтин „Екстра върджин“
1 стрък розмарин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се сваряват. Още топли, се намачкват с преса.
Смесват се с наситнения розмарин, фино смлените тиквени семки, зехтина и сол на вкус.
С помощта на пош в тава с незалепващо покритие от пюрето се оформят розички. По желание се поливат със зехтин.
Пекат се до златисто в загрята на 200 градуса фурна,с вентилатор – за около 15–20 минути.
Поднасят се със свежа салата по избор.
Картофи на шиш
1,2 кг малки картофи
сланина за намазване на скарата за намазване:
1 с. л. бял синап
1 с. л. черен синап
1 стрък розмарин
2 скилидки чесън
1 ч. л. кориандър
4 стръка мащерка
сокът от 1 лимон
1 щипка чили
80 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Двата вида синап се счукват леко в хаванче. Към тях се прибавят накълцаните розмарин и мащерка.
Сипват се чилито и корандърът, сол и черен пипер. Наливат се зехтинът и лимоновият сок и се слага стритият на паста с малко сол чесън. Картофите се обелват, разполовяват се и се сваряват, като се внимава да не се разкашкат, след което се охлаждат и се нанизват на шишове.
Намазват се с ароматната смес. Готвят се на умерено загрята скара, като периодично се обръщат и се мажат със сместа.
Източник: bonapeti.bg
Последвайте ни
0 Коментара: