Бананът е плод, който много хора обичат да ядат, той е доста богат на хранителни вещества и редовната му консумация може да накара хората да се чувстват щастливи.

Но как да изберем бананите, когато ги купуваме? Ако купуваме повече от тези плодове наведнъж, отколкото можем да ядем, как трябва да ги съхраняваме? Нека да следваме ефективните препоръки на продавачка в голям столичен магазин.Как да изберем банан?

Първата стъпка е да разгледате корите на жълтия плод. Когато купувате банани, трябва да се опитате да изберете тези, които имат златист цвят.Второ, кората не трябва да има тъмни петна. Тъй като пулпата на тези плодове е сравнително крехка, ако има черни петна по банановата кора, значи и вътрешността е наранена.Трето, когато избирате банани, трябва да усещате и тяхната текстура. Ако купувате повече плодове наведнъж, трябва да изберете банани с по-голяма твърдост. Такива плодове могат да се съхраняват по-дълго. Бананите, които стават меки, когато ги стиснете, не могат да се съхраняват у дома за дълго време и ще изгният, ако останат за ден или два.

Четвърто, трябва да се обърне внимание на цвета на дръжките на банана. Ако те са тъмни в края си, тогава той може да се съхранява дълго време. 

Пето, още един въпрос: струва ли си да изберете извити банани или прави? Всъщност този проблем също е много прост. По време на растежа на банани това е процесът на изправяне и огъване. Колкото по-зрял е плодът, толкова по-добър растеж и по-голяма кривина. Колкото по-извит е един банан, толкова по-добра ще бъде неговата зрялост, а вътрешността ще бъде по-вкусна.Как да съхраняваме бананите

Този плод е труден за съхраняване. Всички знаят, че ако такива плодове се съхраняват в хладилника за по-малко от половин ден, те ще почернеят и ще се развалят. И така, как да съхраняваме бананите, ако не можем да изядем всички наведнъж.

На първо място, трябва да изплакнем плодовете с вода, най-добре е да накиснем за минута-две, за да почистим узряващия слой върху повърхността на бананите.След накисването трябва да избършем водата от жълтите плодове и да ги изсушим старателно на хладно и проветриво място.След това трябва да намерите парче фолио и да увиeте бананова дръжка. Защо? Този факт се дължи на факта, че банановото стъбло е мястото, където се отделя най-голямо количество газ.След като увием "дръжката" на банановия куп, можем да съхраняваме плодовете на хладно и проветриво място. Закачете или поставете. Ако имате възможност, можете и да ги закачите. Удобно е, можете просто да си вземете нужното количество банани.