На Британския фестивал на науката група учени са съобщили, че са стигнали до заключението, че смъртта има миризма. След кончината на човек, тя се засилва и предизвиква чувство на безпокойство сред тези, които я усещат, информират световните издания.

Изненадващо, но смъртта всъщност има своя собствена миризма, която е приятна за повечето хора. По някакъв начин ароматът е подобен на миризмата на прясно окосена трева. Тя започва да витае във въздуха почти веднага след като човек отиде в другия свят.

Миризмата на смъртта възниква при отделянето на вещество като хексанал. То се отделя преди размножаването на бактериите, отговорни за разлагането на тялото. Струва си да се отбележи, че миризмата съществува не само при хората, но и при животните в случай на тяхната смърт.

Учените, обаче, не могат да обяснят защо ароматът на "прясно окосена трева" причинява увеличаване на тревожността. Според резултатите от изследване на Арно Уисман, много хора, когато уловят тази миризма, са готови да избягат в същия миг.

Откритието ще бъде полезно за криминалистите, които редовно с помощта на кучета търсят наскоро починали хора.

Превод и редакция: БЛИЦ