Това е универсален митологичен мотив: корабът на мъртвите е средство за придвижване, с помощта на което душите на мъртвите напускат Земята и се отправят в отвъдното. Нещо като водно такси за избрани.

Появява се или обгърнат в облак, или сред гъста мъгла. Проправяйки си път към набелязаната цел, той „плува” над горите и полетата при всякакви метеорологични условия.

Легенди

Говори се, че корабът се появява след смъртта на всеки пират. Той преминава над покрива на дома му. Прави кратка спирка, за да може душата на пирата да се качи на него.

А в дома през това време се чуват звуците на бушуващото море. Корабът е натоварен с припаси, които са предназначени за пируване в чест на умрелия. На остров Борнео е в образа на птицата носорог, уточнява "Телеграф".

Легендите за кораби призраци са разпространени по цял свят. В болшинството от случаите те са свързани с някакви корабокрушения. Обикновено призрачните кораби изобразяват именно сцената на своята гибел, като това може да се повтаря до безкрай. Особено характерна е появата им в нощи, когато има силна буря.

Редица истории за кораби призраци произхождат от Британските острови. Съобщения за такива призраци продължават да постъпват и в наше време, особено от атлантическото крайбрежие.

Но най-богатото на призрачни кораби място е в района на Ламанша. Това са знаменитите Гудуински пясъци, които обичат да поглъщат кораби.

Същото се случва и на остров Сейбъл. Той е известен с това, че непрекъснато променя своите размери, конфигурация и координати. И има лошата слава на място, където непрекъснато стават корабокрушения. Наричат го острова скитник.

Доказателства

Легендата гласи, че пясъчното гробище край Ламанша някога било остров, който потънал на дъното през ХІ век, когато граф Гудуин отказал да направи защитни диги, за да опази острова от вълните. Няма никакви доказателства, че този остров е съществувал действително.

Но и до днес от дъното на морето се чувал камбанен звън, твърдят местните жители. А според една статистика в района на Гудуинските пясъци при корабокрушения са загинали около 50 000 човека. Корабите призраци продължават да порят водите на Ламанша.

Триъгълник

Най-известният от корабите призраци в района на Гудуинските пясъци е тримачтовата шхуна „Лейди Ловибонд”, която претърпяла корабокрушение на 13 февруари 1748 г. Всички намиращи се на борда хора загинали.

Смята се, че това плаване е било обречено от самото начало, тъй като на борда се намирала годеницата на капитана Анет. Както е добре известно, жените на борда носят нещастие.

Но в случая е налице и любовен триъгълник, тъй като помощник-капитанът също бил хвърлил око на красавицата. Легендата разказва, че именно той предизвикал корабокрушението.

На всеки 50 години, точно на 13 февруари, „Лейди Ловибонд” се появява в района на Гудуинските пясъци. По време на първата поява на кораба през 1798 г. капитанът на кораба на бреговата охрана „Еденбридж” изпаднал в паника. Призракът изглеждал толкова реален, че той си помислил, че ще се сблъскат.

През 1848 г. корабът призрак отново се появил и предстоящата катастрофа изглеждала толкова реална, че моряците се приготвили да скачат в морето. „Лейди Ловибонд” се появила и през 1898, 1948 и 1998 г. Следващата й поява се чака през 2048 г.

Друга жертва на Гудуинските пясъци е параходът „Виолета”, който преди повече от 100 години пресичал пролива, когато попаднал в корабокрушение. Всички на борда загинали.

Любопитното е, че аварията се повторила в началото на Втората световна война. Разбира се, очевидците не намерили никакви следи от инцидента с кораба призрак.