Необитаем частен остров в Шотландия се продава и обявената му цена започва от 70 000 щатски долара или малко над 60 000 евро. Тоест, струва по-малко, отколкото приличен двустаен апартамент в София, където жилищни имоти под тази цена вече почти няма, съобщават от money.bg

За сравнение, цените на имотите в София са се покачили с 11% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Това поставя столицата ни на 51-а позиция в глобалната класация за ръста на цените на жилищата на Knight Frank сред 150 града.


В София цените на имотите растат по-бързо от тези в Виена, Мюнхен, Сингапур, Амстердам и Прага. Тази есен €1000 на квадрат вече е минимумът за покупка на жилище в българската столица. Но да се върнем на острова.

Goldcrest Land & Forestry Group е компанията, която наскоро пусна на пазара необитаемия Càrn Deas. Красивият и чист остров е с площ 22,5 акра и се намира на западния бряг на Шотландия. Част е от т.нар. "Летни острови" - архипелаг, който се намира на устието на Лох Метла.

На буйния зелен остров няма нищо построено, но за сметка на това има изобилие от морски птици и водни организми. А този, който го купи, разбира се, ще има право да строи.

Càrn Deas предлага страхотна панорамна гледка към съседните острови и планини, а морските активи, които може да предложи включват ветроходство, гмуркане и риболов. Мястото изобилства от скумрия, риба треска, омари и раци. Във водите често се срещат делфини, китове и акули.

Goldcrest описва малкия остров като "печеливша и романтична" инвестиционна възможност. Намира се на около 25 минути с лодка от кея Бадентарбат или пристанището Old Dornie - и двата се намират в Северна Шотландия.

Според маркетингови материали, само малки частни чартъри могат да достигнат до острова, поради плитките му околни води.

Островът вече привлича огромен международен интерес - както от компании, които обмислят да го превърнат в курорт, така и от физически лица, които възнамеряват да го ползват за лични нужди.