За 420 хил.евро се продава емблематичното за поколения бургазлии кафе "Калина", пише Флагман.бг.

Уточняваме, че става въпрос за РЗП от само за 150 кв.м търговска площ, което означава, че кв.м е оценен за 2800 евро. Масите, които са отвън, са поставени върху общинска земя и се плаща наем, според наредбата на местната администрация.

Заведението се продава заедно с оборудването, което обаче изглежда безкрайно амортизирано и със сигурност няма да свърши работа на новия собственик.

Снимка: Флагман бг

Ако изобщо се намери някой, който да налее близо 800 хил.лева за имот, едва ли ще разчита на аналоговия подход с продажбата на кафе и капучино, който работеше допреди 20-ина години, но отдавна този бизнес е променен. Най-малкото е задължително наличието на добра кухня, за която в помещението на "Калина"-та едва ли има място. 

Далеч по-вероятно е това място да се превърне банков или корпоративен офис. В съседство също има ново заведение, което е доста по-модерно и покрива този пазарен сегмент и е самоубийствена инвестиция някой да отвори друго кафе. Още повече, че наблизо имаше няколко ресторанта и кафета, които затвориха още при първата ковид вълна, от години се отдават под наем, но няма никакъв интерес. 

Култовата „Калина“ бе една от жертвите на скъпия ток и още през февруари миналата година бе сред първите, които хлопна кепенците. След повече от 35 години работа собствениците на заведението решиха да го затворят, а днес вече е и на тезгяха за продан. 

Кафе „Калина“ е знаково за Бургас. То работеше от далечната 1987 г. и винаги е било познато като кафетерия и е едно от разпознаваемите места в града, които служат като ориентир за хиляди.

Това е първото място в Бургас, което можеше да се пие капучино и топъл шоколад. Буквално на масите на заведението са израснали няколко поколения. „Калина“ оцеля в бурите първи години на демокрацията, Виденовата зима и финансовата криза през 2009 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук