Международният ден на проститутките или Международният ден на секс работничките се отбелязва ежегодно на 2 юни. Той почита секс труженичките и признава техните често тежки и експлоатационни условия на труд.

Събитието отбелязва окупацията на църквата Église Saint-Nizier в Лион от повече от сто леки жени на 2 юни 1975 г., за да привлече вниманието към техните нечовешки условия на труд. Отбелязва се ежегодно от 1976 г. насам.

На немски език е известен като Хюрентаг (Ден на курвата). В испаноезичните страни това е Día Internacional de la Trabajadora Sexual, Международният ден на секс работника.

Бронзовата статуя Belle пред Oude Kerk в квартала на червените фенери De Wallen в Амстердам е открита през март 2007 г. с надпис „Уважавайте секс работниците по целия свят“.

Денков огласи окончателния списък с министри от новия кабинет! БЛИЦ TV

През 70-те години на миналия век френската полиция започнала да оказва на проституиращите все по-голям натиск. Полицейските репресии принуждават секс труженичките да работят все повече тайно. В резултат на това защитеността на проституиращите намалява и води до повече насилие срещу тях.

След две убийства и нежеланието на правителството да подобри ситуацията, секс работничките в Лион окупират църквата Saint-Nizier на улица de Brest и започват стачка. Стачкуващите жени скандират политически послания, искат достойни условия на труд и слагане на край на стигмата.

Полицията прочиства църквата след осем дни. Събитието бележи отправната точка на международното движение за борбата на секс работничките за правата им.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук