„Ако искаш да разбереш думата щастие, приеми я като награда, а не като цел“, е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери. Дефинициите за щастие могат да бъдат толкова, колкото са хората по света. Колкото и да сме различни в представите си за това кое ни прави радостни и кое не, общото между всички нас е, че все пак се стремим към намирането на щастие. Което явно е доста дефицитно, предвид факта колко съвременни гурута дават съвети как и къде да го търсим.

И тъй като съвременният живот е богат на стрес и причинителите му могат да бъдат открити почти навсякъде, екип от психолози дава съвети от кои вредни навици да се лишим, за да бъдем една идея по-щастливи.

Проверявайте по-рядко телефона си


Доказано е, че социалните мрежи водят до пристрастяване. В Китай и Япония вече има специални центрове, в които хора се лекуват от зависимостта си към социалните мрежи. Одобрението, лайковете, страхът, че изпускаме нещо важно, могат да доведат до огромна доза стрес. Която не е необходима. Така че можете да опитате да не проверявате телефона си през пет минути.

Ограничете шопинга

Факт: шопинг терапията понякога повдига настроението. Но е добре да остане в разумни граници. Учени съветват преди да се хвърлим към някаква покупка, да обмислим дали наистина имаме нужда от нея. И ако отговорът е „Не“, е по-добре да помислим в какво можем да вложим сумата, която сме готови да дадем за ненужна вещ.

Не мислете толкова какво мислят другите

Какво мислят другите е важно. Но не чак толкова, че да ни пречи да се забавляваме.

Не се страхувайте от провала

Страхът от провала може да ни спре по пътя към постигане на целите ни.

Рискувайте

Ако винаги чакаме точния момент, някои неща никога няма да ни се случат.

Пуснете се по течението

Не е необходимо да контролирате всичко. Понякога можете просто да се пуснете по течението.

Прекратете токсичните връзки

Не е необходимо да бъдете с някой, който ви прави нещастни, само, за да не сте сами.

Вършете главно вашите задължения

Да не се пренатоварваме със задачи и отговорности, които не са наши.

Не живейте в миналото

Това е последно, но определено не е на последно място. Миналото никога няма да се върне. Концентрирайте се в настоящето и в бъдещето. 

Източник: popsugar, vesti.bg.