Американски учени откриха каква е особеността на зъбите на пираните, които могат да унищожат малко животно във вода за няколко минути.

В ново проучване специалистите извършиха компютърна томография на 93 проби от 40 различни вида риби, като получиха триизмерни цифрови изображения на челюстните кости и съединителната тъкан. Рибните тъкани бяха оцветени, за да се проучи как растат зъбите и се изследват еволюционните връзки на рибните видове.

„Комбинирайки всички тези неща, ние имаме по-добра представа какво се случва“, казва Карли Коен, съавтор на проучването, публикувано в Evolution & Development.

Учените разбрали, че при пираните зъбите растат не един по един, а във връзка с други зъби, поради което челюстите придобиват специална сила. Ако зъбите се изтрият или рибата ги изгуби, на тяхно място веднага израстват нови. Това се случва многократно през целия живот на пираните.

"Пираните никога не са беззъби, те постоянно заменят тъпите зъби с нови остри", казва старши автор на проучването Адам Съмърс.

Преди това изследователите предполагаха, че рибата губи всички зъби от едната страна на устата си наведнъж и след това ги отглежда. Тогава не беше възможно да се докаже хипотезата.

Превод: БЛИЦ