Човек, приел свето причастие, не може да се зарази с коронавирус, това е казал руският поп Леонид Калинин.

По думите на православния свещенослужител предаването на инфекцията е било невъзможно, защото при този обред се е използвало вино. "Алкохолът, съдържащ се в кръвта Христова (виното), убива причинителя на това заболяване.

Освен това по време на причастията в московските православни храмове се използват чашки за еднократна употреба", е посочил Калинин.

По думите му вероятността човек да се зарази с коронавирус в църква е била минимална.

"Миряните престанаха да целуват разпятията и иконите в храмовете и манастирите на Руската православна църква", е казал още той.

В отговор вирусологът Александър  Бутенко е казал, че не е виждал научно обоснована информация, че виното предпазва от коронавирус.

"Имам зад гърба си огромен опит с причинители на инфекциозни заболявания. Прочел съм и множество литература, посветена на въпросите за причините, разпространението и лечението на зарази.

По-рано се е смятало, че коктейлът от джин и тоник е помагал на болните от малария. Разковничето обаче по-скоро е в хинина.

Това вещество, съдържащо се в безалкохолната напитка, е лекарство срещу пренасяната от комари тропическа болест.

Пиенето на алкохол, както смятам, не помага на заразените с коронавирус хора, а напротив – вреди на тяхното здраве", е посочил ученият.