Салата "Мимоза": украсете масата си за вечеря с тази съветска класика
Дефицитът от съветската ера кара готвачите да бъдат изобретателни, за да впечатлят гостите
Салатата "Мимоза" се появява за първи път в Съветския съюз в началото на 70-те години на миналия век и името ѝ е свързано с нежния пролетен цвят заради факта, че той е и приятен за окото с ярко жълтия си цвят.
Създаването на тази салата е голямо облекчение за готвачите, живеещи в трудните съветски времена, защото повечето необходими продукти за нея са евтини и лесни за намиране. Днес на практика във всяко кафене и ресторант в Русия с гордост се сервира тази салата и малцина могат да ѝ устоят. Салатата "Мимоза" има видно място в руската кухня.
Консервираната морска риба не е нещо обичайно през 1970-те години, но средностатистическото съветско семейство можело да я получи като част от специалната кошница с хранителни продукти по поръчка ("заказ" на руски) – това е кошница от дефицитни храни, които гражданите можели да получат само от работата си, особено преди големите държавни празници.
През 1980-те години консервираната риба вече е по-разпространена и евтина и салатата "Мимоза" става популярно празнично блюдо, най-вече защото изглежда приятно и е много питателна.
Приготвянето на тази салата изисква око за детайлите и е важно съставките да се слагат в определен ред, за да се избегне размесване и да се гарантира разнообразие на вкусовете. Салатата "Мимоза" има по-впечатляващ вид, ако се сервира в стъклени купи, защото хората около масата могат да видят всеки слой.
Необходими продукти:
- 200 г консервирана риба, обикновено сьомга или сайра
- 3 картофа
- 2 моркова
- 5 яйца
- 1 голяма глава лук
- 100 сирене
- 300 г майонеза
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите и морковите за 20 минути, а яйцата – за 10 минути. Обелете сварените картофи, после ги настържете и прибавете сол на вкус. Сложете картофите на дъното на купа за салата, после покрийте слоя с майонеза.
2. Изцедете течността от консервата, след това с вилица намачкайте рибата, а ако необходимо, отстранете големите парчета. Сложете рибата върху картофите и я покрийте с майонеза.
3. Обелете яйцата и отделете жълтъците от белтъците. Намачкайте белтъците с вилица, добавяйки малко сол, сложете ги върху рибата като следващ слой, който също трябва да бъде покрит с майонеза.
4. Нарежете лука и след това го сложете във вряща вода за 5 минути. След като изцедите водата, добавете щипка сол и сложете лука върху яйцата, покрийте с майонеза. Обелете морковите, настържете ги и ги сложете върху лука, като добавите сол и покриете с майонеза, както и при предишния път.
5. Настържете сиренето, сложете го върху лука и добавете щипка сол. Този слой не изисква много дресинг за разлика от предишните – нанесете тънък слой майонеза.
6. Настържете жълтъците и поръсете със щипка сол и покрийте с тях салатата. Можете да украсите салатата с малко копър.
Източник: Руски дневник
Последвайте ни
0 Коментара: