В Деня на космонавтиката, който днес честват Русия и други страни от постсъветското пространство, в медиите се появи нови версия за смъртта на Юрий Гагарин, извършил преди 60 години първия полет на човек в космоса.

Борис Волинов, два пъти герой на Съветския съюз и пилот-космонавт на СССР, разкри нова версия за смъртта на Юрий Гагарин, за която съобщава РБК, пише Technews.bg.

Според него, самолетът на Гагарин може да се е сблъскал с метеорологичен балон, който не може да се види при висока скорост.

Алексей Леонов назова убиеца на първия космонавт Юрий Гагарин (СНИМКИ)

Гагарин загина по време на учебен полет на МиГ-15УТИ, като с него катастрофира и пилотът-инструктор, командир на полк Владимир Серегин. Причината за инцидента все още не е установена.

Има няколко версии за трагедията, случила се на 27 март 1968 г., и е трудно да се установи истинската причина.

Една от версиите, според Волинов, е, че войник е изстрелял метеорологичен балон. Това е устройство с тегло около един килограм, но ако самолетът се сблъска с него при висока скорост, щетите могат да са сериозни.

Борис Волинов се подготвяше за полети с Юрий Гагарин като част от първия отряд от космонавти. Впоследствие той стана член на комисията за разследване на причините за трагедията.