В мрежата често се появяват снимки и видео на загадъчни същества, започвайки от снежния човек и приключвайки с доста приказни персонажи, като елфи или джуджета. 

Този път в обектива на камерата на германския оператор-фотограф Марио Брол от Мюнхен попадна нещо, което се крие между скалите на планинския превал Обералп в Швейцарските Алпи. 

Видеото е с доста добро качество, макар че отново е трудно да се види добре какво точно се мърда на него. 

Затова "експертите" в световната мрежа веднага започнаха да гадаят и да правят всевъзможни предположения, включително и фантастични, защото съществото наистина напомня на малък човек в плащ и с бяла брада. 

От друга страна това би могло да бъде и най-обикновен планински козел, или някаква птица или дори, по-реалния, йети. 

Самият Марио пише:

"Пътешествахме из Швейцарските Алпи с един приятел, той пръв забеляза загадъчното същество и ми го показва. Аз, естествено, се опитах максимално бързо да го заснема, но с приятеля ми така и не успяхме нито тогава, нито гледайки видеото, какво точно бе това. Лично не вярвам, че това е било някакво митично същество, най-вероятно, това е просто някаква местна мечка".

Но повечето потребители в мрежата са по-склонни да вярват, че Марио шикалкави, за да не се издаде, че е вярващ в паранормалните явления, което може да накърни неговата репутация. 

Работата е там, че, ако човек наистина вярва, че нещото на видеото е козел или мечка, той не би тръгнал да го публикува видеото в мрежата. 

Може да се предположи, че фотографът и неговия приятел визуално са видели много повече, отколкото показва клипът, а след това бързо са публикували кадрите в мрежата във вид на малка сензация. 

Въпреки това, че не може да се разбере какво точно е това същество на клипа, все пак подобни кадри ни позволяват да разберем, че нашият свят не е толкова прост и "добре изучен", колкото ни се иска да вярваме.  

Превод и редакция: БЛИЦ