Двама предполагаеми руски шпиони бяха задържани от полицията в кантона Граубюнден през август 2019 г. с подозрението, че са подготвяли шпионаж по време на Световния икономически форум в Давос, пише швейцарското издание Tages-Anzeiger, цитирано от "Монитор".
 

Преди година и половина именно Tages-Anzeiger и NRC Handelsblad съобщиха, че власти от Холандия, Великобритания и Швейцария са се обединили в операция, в резултат на която Холандия изгони двама заподозрени руски шпиони през март.

Тогава стана ясно, че заподозрените агенти са се насочили към лабораторията Spiez близо до Берн, която анализира химическите и биологичните оръжия, включително нервния агент Новичок.

Сега бе съобщено, че швейцарските власти са предотвратили вероятен опит за шпионска операция от руснаци, представяли се за водопроводчици в Давос, където в момента започна тазгодишното издание на Световния икономически форум.

През август миналата година двама руснаци са били проверени от швейцарската полиция в зимния курорт, където тази седмица се е събрал глобалният политически и бизнес елит. Те са представили дипломатически паспорти и са напуснали страната, пише швейцарското издание.

Полицията в източния швейцарски кантон Граубюнден заяви, че двама мъже с руски дипломатически паспорти са станали обект на рутинна проверка в Давос през август 2019 г., но не е установена връзка между посещението им и Световния икономически форум.

"Не можахме да установим никаква причина да ги задържим. Беше им разрешено да си тръгнат", каза полицейска говорителка. Тя добави, че полицията не е идентифицирала мъжете като водопроводчици.

Говорител на руското посолство в Берн отхвърли информацията на вестника, заявявайки, че двама руски дипломати, акредитирани извън Швейцария, са били проверени и им е било разрешено да продължат по пътя си.

"Дипломатически паспорти се издават на високопоставени служители, а не на общи работници. Мисля, че това вероятно е тъпа шега", каза говорителят.

„Швейцарските служби за сигурност попречиха на руска шпионска операция в Давос, вероятно насочена към мен“, написа основателя на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър в Туитър.

В интервю за Ройтерс, Браудър казва, че след освобождаването им двамата са напуснали Швейцария. Той твърди, че е получил информацията за това от швейцарските служби за сигурност, но какъв е бил планът на шпионската операция, не е уточнено.

В Русия срещу Браудър са образувани редица наказателни дела. Той е обвинен за убийството на руския бизнесмен-емигрант Александър Перепиличний.

По две от делата е осъден задочно на по 9 години затвор.

Руските власти поне 6 пъти го обявяваха за международно издирване. Всеки път централата на Интерпол обаче отменяше исканията с мотива, че Москва няма право да използва организацията за преследване на собствените си цели.

Преследванията срещу бизнесмена Браудър в Русия започнаха, след като той посочи виновните за смъртта на Сергей Магнитски, юрист на фонда Hermitage Capital.

Уилям Браудър е главният лобист за приемането в САЩ и в други страни на законите на Магнитски за санкциите срещу нарушителите на правата на човека.

Браудър е британски финансист и политически активист, роден в САЩ. Той е главен изпълнителен директор и съосновател на Hermitage Capital Management, инвестиционен съветник на Ермитажния фонд, който по едно време беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия.