Топлото течение "Ел Ниньо" ще започне да намалява силата си още през пролетните месеци и значително ще отслабне през лятото, с което студеното течение "Ла Ниня" ще набере сила, съобщават от Меteo Bulgaria в профила си във Фейсбук. 

Светът се бори с невиждан досега "Ел Ниньо", но след няколко месеца неговата "студена сестра" Ел Ниня може да ни скъси лятото и да донесе дъждовни периоди.

"Ла Ниня" може да дойде още това лято, вместо през есента, както беше прогнозирано през януари. Ефектите ѝ може да са видими и през пролетните месеци, което ще означава дъжд и сняг.

Тази година, за разлика от минали години, лятото може да бъде по-кратко и без дълги екстремни горещини, с повече бури и валежи.

"Сестрата" е част от петгодишния цикъл на "Ел Ниньо" и ще продължи девет месеца. Накратко, променящите се течения ще накарат цялата вода от Океания да се придвижи към Южна Америка. Това ще доведе до бури в някои части на света и суша в други.

В страни като Колумбия, Еквадор, Перу и северно Чили нивото на морето ще намалее и ще се повиши в Океания.

По Екватора ще текат студени води, така че температурите там ще бъдат под средните. Всичко това ще причини наводнения и валежи в Югоизточна Азия, части от Африка, Бразилия и Австралия. Наводненията в тези региони ще станат обичайни.

Ураганите и тропическите бури ще зачестят в Съединените щати, а в някои южни части на САЩ внезапно може да се появи сняг.

Ла Ниня също ще донесе суша в места като Западна Америка, Мексико и Североизточна Африка.

В случая с Испания и Европа като цяло валежите може да се увеличат значително.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук