Когато Даниел Еса напуска Сирия през 2014 г., бъдещето му във Франция е неясно - не познава почти никого, нито пък владее френски. Днес обаче продава собствена марка обувки, а негови клиенти са някои от най-заможните хора в Париж и Холивуд, пише Reuters.
 

30-годишният сириец завършва образованието си по моден дизайн в Дамаск, но се налага да изостави мечтите си за кариера в родната си страна след избухването на гражданската война. В момента живее в Лил, близо до границата с Белгия, а кожените му кецове с ластични елементи вместо връзки се продават за 330 евро чифта. 
 
Дори американската актриса Упи Голдбърг си поръчва такива, след като ги вижда на краката на своя приятелка по време парти в Ню Йорк, разказва Еса. Обувките му се продават в Бевърли Хилс, Париж и Корсика, след няколко седмици му предстои да отвори и първия си собствен магазин. 
 
Даниел Еса се научава да шие покрай баба си. Останалите членове на семеството му обаче били против тези занимания, защото смятали, че шиенето е женска, а не мъжка работа. "Затова с баба решихме това да бъде нашата малка тайна. Тя ме учеше на занаята, но зад гърба на роднините", спомня си той. 
 
Решението да напусне Дамаск не е било лесно, разказва Даниел Еса. За разлика от родния му град Хомс, сирийската столица успява да избегне активните бойни действия по време на войната. Освен това дизайнерът вече е отворил собствена работилница и магазин в града, когато конфликтът избухва. 
 
"Виждах, че войната се приближава до Дамаск. Имаше нападения почти ежедневно, а и виждах как много от моите приятели един по един напускат. Тези, които имаха възможност и средства, разбира се", разказва той. Откакто напуска Сирия, не е виждал семейството си. 
 
От вътрешната страна на всеки чифт от неговите обувки e гравирана дума - "Свобода", "Целувки" или "Мир". 
 
"Всеки говори за световния мир, но аз наистина се надявам някой ден да настъпи мир в нашия свят", казва още Еса.