Париж оглави класацията на най-скъпите градове в света, заедно с Хонконг и Сингапур.

Това е първият случай, в който три града споделят челното място в 30-годишната класация на Economist Intelligence Unit, в която са включени 133 населени места в световен мащаб.

Френската столица, която миналата година бе вторият най-скъп град, е един от едва двата европейски града в Топ 10.

Проучването сравнява цените на над 150 артикула, като хляб, вино, цигари и бензин, в 133 града. След това се проследява дали цените са се покачили или понижили, като се приравняват към разходите за живот в Ню Йорк, които са използвани като бенчмарк.

Според автора на доклада Роксана Славчева, Париж е сред 10-те най-скъпи града в света от 2003 г., а там е "изключително скъпо" за живот.

"Единствено алкохолаът, транспортът и цигарите предоставят стойност за парите, в сравнение с други европейски градове," казва тя.

Средната цена на дамската подстрижка, например, е 119.04 долара в Париж, в сравнение със 73.97 долара в Цюрих и 53.46 долара в японския град Осака.

"Европейските градове държат най-високите цени в домакинството, личните грижи, отдиха и развлеченията," казва Славчева, цитирана от BBC.

София се изкачва в тазгодишната класация, като българската столица се придвижва с 29 места напред - до 90-ата позиция, благодарение на увеличение в цените на хранителните продукти, комуналните услуги и отдиха.

Ето и кои са 10-те най-скъпи града в света:

1. Сингапур (Сингапур)

1. Париж (Франция)

1. Хонконг (Китай)

4. Цюрих (Швейцария)

5. Женева (Швейцария)

5. Осака (Япония)

7. Сеул (Южна Корея)

7. Копенхаген (Дания)

7. Ню Йорк (САЩ)

10. Тел Авив (Израел)

10. Лос Анджелис (САЩ)

Инфлацията и волатилните колебания на валутите внасят промени в тазгодишната класация, като държави, като Аржентина, Бразилия, Турция и Венецуела, отчитат рязък спад в класирането си.

Каракас във Венецуела, където инфлацията доближи 1 000 000% миналата година и принуди правителството да пусне нова валута, е класиран на последно място като най-евтиния град за живеене.

Цената на чаша кафе в Каракас се удвои до 400 боливара (0.62 долара) в рамките само на седмица миналия декември, според Bloomberg.

Дамаск в Сирия бе определен за втория най-евтин град в света.

Според Economist Intelligence Unit, "във все по-голям брой градове" става по-евтино за живеене, вследствие на политически или икономически сътресения.

Това са 10-те най-евтини града, според класацията:

1. Каракас (Венецуела)

2. Дамаск (Сирия)

3. Ташкент (Узбекистан)

4. Алмати (Казахстан)

5. Бангалор (Индия)

6. Карачи (Пакистан)

6. Лагос (Нигерия)

7. Буенос Айрес (Аржентина)

7. Ченай (Индия)

8. Ню Делхи (Индия)