В много страни по света съществуват регулации за отглеждането на определени породи кучета, за които се смята, че са агресивни и могат да са опасни за хората. На някои места отглеждането им е напълно забранено, а на други места собствениците им имат определени условия и задължения при взимането на подобен домашен любимец.

Често дори им се изисква и свидетелство за съдимост и сертификат за психическо състояние, предава Дарик. Ето кои са породите кучета, рекордьори по забрана:

Преса Канарио

Испанска порода едри кучета, използвани често при улов. Въпреки големите си размери те са спокойни животни, които са силно привързани към стопаните си.

Страни с рестрикции към породата: 8

Ротвайлер

Сигурни кучета пазачи, ротвайлерите се използват при спасителни операции, полицейски акции и като охранители на стада и добитък.

Страни с рестрикции към породата: 10

Американски стафордширски териер

Едно от най-противоречивите кучета, които попада в списъците на забранените за отглеждане породи, но и в класациите за най-популярни кучета по света.

Страни с рестрикции към породата: 11

Стафордширски бултериер

Това е една от породите използвани при борба с кучета, но същевременно са препоръчвани като идеални семейни кучета.

Страни с рестрикции към породата: 12

Бразилски мастиф

Порода известна с проследяващите си способности, често използвана при лов, когато вместо да атакува плячката, кучето я улавя и изчаква пристигането на ловеца.

Страни с рестрикции към породата: 14

Тоса

Забранените породи кучета по светаЯпонска порода кучета, символ на преданост и приятелство. Кучетата често са отглеждани и използвани за боеве в Япония, където те са напълно легални.

Страни с рестрикции към породата: 18

Дого Аржентино

Аржентинска порода кучета, известна с добрите си ловни способности, използвани като кучета пазачи и изключително привързани към стопаните си.

Страни с рестрикции към породата: 18

ПитбулЗабранени и с рестрикции са не само питбулите, но и всички техни видове и кръстоски.