Бегачката Кери Яр от Примроуз Сандс (Тасмания, Австралия) стана свидетел на невероятно събитие, което шокира учените. Докато бягала по брега, тя открила странно създание, което приличало на риба, но с ръце вместо перки.

„Винаги се интересувам от всички същества, които забелязвам, докато бягам. Приличаше на малка пухкава риба или жаба, каквито съм виждал много, но когато се вгледах по-отблизо, под слоя пясък разпознах малките й перки във формата на ръце“, разказва Яр.

Странното създание е идентифицирано като петниста риба, която се смяташе за изчезнала в региона от много години. Застрашеното морско животно е забелязано за последно преди 20 години.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Карли Дивайн от Организацията за научни и промишлени изследвания на Британската общност (CSIRO) обясни:

„До находката от миналия уикенд смятахме, че популацията на петнистата риба в Примроуз Сандс е изчезнала, и че това се е случило преди 2005 г. Ние също търсихме преди няколко години, но не намерихме нито една риба. Това ни дава причина да започнем да търсим отново."

Рибата получи необичайното си име благодарение на ръцете, с които се движи по морското дъно. Това уникално създание стана първото в списъка на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) на застрашените видове.

Намаляването на популациите на петниста ръчна риба се дължи на търговския риболов по крайбрежието и на инвазивни севернотихоокеански морски звезди, които унищожават естествените им местообитания.

Карли Дивайн подчерта, че „те са редки и неуловими“. „Сега знаем, че трябва да следим тези места всяка година“, добавя тя.

В момента обаче се полагат усилия за спасяването на този уникален вид. Създадени са изкуствени места за хвърляне на хайвера, за да заменят естествените домове на създанията, а аквариумите поддържат „застрахователна популация“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук