Синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“) показаха доста страшна среднощна снимка, направена във Варна. Фотосът е дело на Дени Методиев.

Кадърът е наистина зрелищен. В нощното небе, озарявано от пълната Луна, се вижда т. нар. „лещовиден облак“*, който е надвиснал над морската столица.

Снимка: Дени Методиев

Мнозина жители и гости на Варна, които са зърнали облака или пък фотоса, изтръпнаха от ужас.

„Извънземните са тук!“; „Леле, страшно е!“; „Какво е това? трябва ли да се притенсяваме?“; „Времето съвсем полудя“ – това бяха преобладаващите коментари.

Разбира се имаше и хора, които се възхищаваха на чудатостите на природата и онемяха пред красивата гледка.

*Какво са лещовидните облаци?
Те са вид облаци, които имат форма на чинийка или НЛО. Те се образуват в тропосферата, тоест в най-ниската от слоеве от атмосферата.

Характеристиките на този облак са тези на високия куп. За разлика от нормалния висок куп, той е стационарен и лещовиден тип (призовани от учени висококумулус lenticularis). Може да приеме и формата на неподвижен лещовиден циркукулум или неподвижен лещовиден стратокумулус. 

Тези образувания зависят от условията на околната среда и атмосферата като режима на вятъра, атмосферно налягане, влажност или температури има по това време.

Най-характерният аспект на тези облаци е, че те пораждат впечатляващи пейзажи и са били обърквани много пъти с наблюдения на НЛО.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук