От моментът, в който бившият бос на колумбийски наркокартел Хуан Карлос “Чупета” Рамирез Абадия заема мястото си на свидетелската скамейка в процеса срещу мексиканския наркобарон Хоакин “Ел Чапо” Гузман, никой в съдебната зала не отделя поглед от обезобразеното му от пластични операции лице. Към третия ден от процеса обаче Чупета бе представен като чудовище от страна на защитата на Гузман.

Известен като “Мъжът с хиляда лица,” дългогодишният лидер на бруталния колумбийски наркокартел North Valley се подлага на множество операции за да скрие самоличността си, докато се укрива в Бразилия. В периода от средата на 80-те години до ареста му през 2007 г., той ръководи огромна наркоимперия и работи с картела Синалоа, за да транспортира главозамайващи количества кокаин от Колумбия през Мексико към САЩ.

Той също така е убиец, който се признава за виновен в щатски съд през 2010 г. за това, че е поръчал убийствата на най-малко 150 души и лично е застралял една от жертвите в лицето. Той все още не е осъден, но се надява заради свидетелските му показания присъдата му да бъде намалена с 5 г.

Колкото и хитър, безмилостен и екстравантен да е бил в пика си Гузман, неговият колумбийски доставчик е бил два пъти повече. Всичко, което Ел Чапо е правил Чупета е прави в по-големи мащаби, независимо дали става въпрос за количествата кокаин, които е контролирал, размера на огромните му имения, или крайностите до които стига, за да избегне залавянето и екстрадицията си в САЩ. За Рамирез Абадиа, Гузман е бил просто посредник, макар и важен. Гузман се бори в съда срещу няколко обвинения, между които за трафик на наркотиции и заговор за убийство. Рамирез Абадиа с радост признава всичките обвинения.

Най-шокиращото нещо за свидетеля на прокуратурата бе колко малко неща разкри той, който съдебните заседатели вече не знаеха. Маршрутите за трафика на наркотици, неговите цени, цените на купувачите и дългогодишното му партньорство с картела Синалоа. Въпреки че нещата звучат малко по-различно от колумбийска гледна точка, подробностите са едни и същи, чак до любимата марка кокаин на Гузман “Reina”.

По време на прекия разпит Рамирез Абадиа се показа като комбинация от користен нарцис и плашещ злодей, обезобразен до такава степен от скалпела, че в съда приличаше повече на пластмасов манекен, отколкото на човек, пише LA Times. За три дена свидетелски показания неговото изражение така и не се променя, независимо дали се опитва да си спомни имената на младите колумбийски прокурори убити по негова заповед на магистрала до Кали, или пък говори за стотици тонове от неговите наркотици, придвижени през Мексико в САЩ.

Рамирез Абадиа демонстрира емоция само на два пъти, и в двата случая когато говори за загуба на приходи от продажба на наркотици, след като негови лодки, натоварени с тонове дрога, са потопени.

По време на делото Рамирез Абадиа получава въпрос „Като лидер на наркокартел, защо участвахте във всичкото това насилие?”

“Невъзможно е човек да бъде лидер на наркотокартел в Колумбия без да има насилие”, отговаря той.