Сред многото оръжия от Втората световна война специално място заема легендарната “Катюша”, съветски ракетен снаряд, който получава прозвището “органът на Сталин” заради своята мощ и звук, напомнящ рев на орган.

Въпреки ясното превъзходство на Катюша над подобни вражески оръжия, немските инженери така и не успяват да възпроизведат напълно технологията на съветските ракети, съобщава "Труд".

“Катюша” е многокалибрена ракета, състояща се от няколко ракети, които се изстрелват незабавно или последователно на кратки интервали. Това позволява за кратко време да причини значителни щети на врага и да се движи бързо, избягвайки възможни ответни удари. Името е толкова любимо на съветските хора, че почти никой (с изключение на военни доклади) не нарича тази ракетна система с многократно изстрелване - БM-13, а само нежно - “Катюша”.

“Катюша” е родена в Института за реактивни изследвания. През 1937 г. там се провежда “голяма чистка” и много служители са подложени на репресии. Някои гении на науката дори са разстреляни, а други заточени в Колима. Защо избиват и пращат в лагерите самия цвят на нацията не е ясно, но фактът говори, че преди самата война СССР губи много умове, които работят за отбраната на страната.

През 1938-1941 г. е създадена “Катюша”, или по-скоро многозарядната пускова установка БM-13 (бойна машина със 132-милиметрови снаряди), която първоначално е монтирана на камион ZIS-6, а по-късно и на американски, британски и канадски камиони, доставени в СССР. Първото появяване на “Катюша” на сцената на военните действия е 3 седмици след началото на Втората световна война.

Любима песен

Но защо учените избират това име? Основната и най-правдоподобна версия за нежния псевдоним на това страховито оръжие е асоциацията с песента “Катюша”! “Излизаше на брега Катюша, на високия стръмен бряг” - по време на първия залп колата стреля от висока планина.

Един съветски войник, чувайки залповете, възкликва възхитено: “Каква е тази песен?”. На шега му отговарят - “Катюша”. Чрез комуникационния център на щабната рота новината за чудотворното оръжие, наречено “Катюша”, за един ден става достояние на цялата 20-а армия, а чрез нейното командване - и на цялата страна.

В Германия съветската реактивна система за залпов изстрел БМ-13 е наречена “органът на Сталин” по името на музикалния инструмент. Ракетната установка се асоциира с органни тръби, а звуците, които нацистите чуват от летящите снаряди, много приличат на тези на орган.

След първото излизане на “Катюша” на бойната сцена, войниците на Вермахта са, меко казано, на загуба. Върху тях се стоварва огнена вълна, която продължава само 8 секунди. Автомобилите изстрелват почти 100 снаряда и бързо изчезват зад планината. Оцелелите тичат сред горящите руини, опитвайки се да разберат какво е това чудо невиждано! Германците изпитват панически ужас пред руското супероръжие и се опитват по всякакъв начин да го заловят, за да го проучат.

Строго секретно

Затова в СССР е дадена заповед “Катюша” да не се предава в ръцете на враговете и да се унищожи машината, ако бъде заловена, дори с цената на собствения живот. На камионите са монтирани взривни устройства, които позволяват незабавно избухване, ако е необходимо. През всичките 4 години на ужасни битки нито една ракета не попада в ръцете на германците в работещо състояние, с изключение на една - през 1941 г.

Но дори след залавянето й, учените от Третия райх не могат да разрешат загадката на ракетите. Германските експерти бързо установяват, че от механична гледна точка в Катюшата няма нищо особено. Разпознават и специалния барут за ракетния двигател. Но не могат да разберат къде СССР прави тези огромни пулове (40 мм в диаметър и 550 мм дължина) за 40 кг. снаряди?

Германците също могат да правят такива пулове, тъй като в Англия има алтернативна технология за изработването им. Но там се използва “преса мамут”, която изисква гигантски висока конструкция - равна на 4-етажна сграда и е много сложна за експлоатация. В СССР няма такова специално оборудване за производство на 132-милиметрови снаряди. Тогава къде руснаците правят снаряди за Катюшите? Руската изобретателност озадачава германците!

Фабрики за фиде

За производството на прахови бомби, монтирани в ракетния снаряд, руснаците използват обикновен шнек за правене на фиде и паста! Следователно производството на пълненето на снарядите за БM-13 “Катюша” се извършва в обикновени едноетажни цехове за производство на тестени изделия.

Производителността на този шнек (преса за високо налягане) надвишава английската хидравлична преса, а освен това тази установка не може да бъде спряна. След 10 минути престой под въздействие на висока температура (900 градуса по Целзий) пуловете се деформират и ако повече от 20 минути установката бездейства може да се случи инцидент. Затова пълненето на снарядите на “Катюша” е денонощно. Разузнаването на Хитлер търси високи производствени сгради-цехове в цялата страна, за да унищожи производството на снаряди за Катюшите, но така и не ги намира.

Днес “Катюша” е символ на съветската военна мощ и инженерен гений. Успехът им показва, че иновативните идеи, приложени на практика, могат да доведат до създаването на уникални и ефективни оръжия, които да останат в историята като важен елемент от военното изкуство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук