В Адриатическо море, близо до Хърватия се намира малкия остров Баленак, който е много малък, но в същото време изключително удивителен.

На практика той е уникален, защото от височината на птичи поглед той прилича на отпечатък на палец. 

Площта на този овален остров е само един и половина квадратни километра, но не в това е неговата особеност и не това го прави да прилича на пръстов отпечатък, а мрежата от изкуствени каменни стени.  

 

Бреговата линия на Хърватия, както и на редица други западноевропейски страни, например, Шотландия, Англия, Ирландия, е покрита с ниски каменни бариери, които са служили в миналото на местните фермери като маркери на границите на парчетата им земя.  

Представете си колко усилия са били необходими, за да се освободи тази скалиста земя от камъните, а още повече върху нея да се отглеждат някакви селскостопански култури. 

При това камъните са били използвани за тези удивителни заграждения.  

Естествено, те не са служили само за маркери на територията, а на първо място са пазели посевите на фермерите от морския вятър, давайки възможност на тази брегова линия да се отглежда нещо. 

Това е бил ежедневен тежък труд: дори каменните стени на това островче го показват: те са дълги десетки километри при площ на острова от километър и половина.  

Учудва и това, как хората в миналото са могли да зидат с камъни, без да използват цимент - стените са се запазили столетия наред. Нито вятър, нито дъжд, дори и намесата на човека не са ги изтрили от лицето на земята. 

Баленак е истинско малко чудо на Хърватия. Не е случайно, че "този отпечатък на голям палец" в включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Превод и редакция: БЛИЦ