Лунната диета е детокс режим, който е базиран на фазите на Луната – новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт. В рамките на 24 часа от настъпването на съответната лунна фаза, се консумират само вода, чайове, фрешове от плодове и зеленчуци. Не се разрешават сол, захар, мед, млечни и твърди храни, алкохол, тестени изделия.

По време на лунната диета тялото елиминира токсини и може да се разделите с 1 до 3 кг излишни течности. Всеки преминава различно през този детокс режим. Някои го понасят леко, при други има леко замайване. В такива случаи може да се хапне по-захарен плод например. Появата на главоболие, което е характерно за редица очистващи режими е нормална реакция на организма, когато се детоксикира.

Въпреки това, ако ви прилошее силно, трябва незабавно да прекратите диетата. Също така ако имате заболявания е важно преди това да се допитате до лекар. Лунната диета не е подходяща за бременни, кърмещи, за хора с колебания в кръвното налягане и кръвната захар.

Въз основа на особеностите на физиологичните процеси, които протичат в телата ни във всяка лунна фаза, лунната диета помага за постигането на хармония между природните явления и поведението при хранене. Така се наблюдава естествена загуба на тегло и прочистване на тялото.

Не се препоръчва да спазвате лунната диета за отслабване повече от 24 часа след началото на съответната лунна фаза, тъй като ако продължите да гладувате дълго, липсата на важни хранителни групи може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но лунната диета може да постави началото на едно по-здравословно хранене, като между фазите на Луната да намалите приема на тестени изделия, захар, сол, колбаси, пакетирани лакомства.

Ето ги фазите на Луната за месец май:

3.05.2021 г. – 22:43 часа – последна четвърт;
11.05.2021 г. – 22:33 часа – новолуние;
19.05.2021 г. – 22:13 часа – първа четвърт;
26.05.2021 г. – 14:51 часа – пълнолуние