Разкриха нещо много важно за коронавируса. Привържениците на теориите на конспирациите за COVID-19 се заразяват по-често с тази болест.

Това съобщиха учени от Амстердамския свободен университет, цитирани от британското специализирано издание Psychological Medicine.

Изследователите са провели анкети сред 5745-ма нидерландци през април 2020 г.


Участниците в проучването са били питани дали вярват в COVID-19, дали болестта е биологично оръжие, параван за прикриване на идваща световна икономическа криза, заговор за лишаване на хората от основни права и свободи и др.

Въз основа на получените отговори експертите са установили група хора, вярващи в конспиративни теории по отношение на заразното заболяване.

През декември 2020 г. учените са отново провели анкети сред почти същите респонденти.

Хората са отговаряли и на въпроси, свързани  със спазването на правилата за ограничаването на разпространението на болестта, дали са се ваксинирали, как са прекарвали свободното си време и т.н.

Оказало се, че привържениците конспиративните теории са се инфектирали по-често. Те не са вярвали съществуването на COVID-19, пренебрегвали са или въобще не спазвали мерките (например, не са носели маски), приемали по домовете си много хора, посещавали са масови мероприятия, заведения и др.

"Действията и бездействията на тези хора са довели до това, че те са се излагали на по-висок риск от заразяване и съответно по-често са хващали болестта в сравнение с хората, които не приемат конспиративните теории", подчертаха експертите.