Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам в съботната или в неделната утрин мая да втасва, пише кулинарката Цвети Цанева от сайта hera.bg.

Историята е много умилителна и си заслужава:


Спомням си, че беше петък около 17;30 часа. Голям супермаркет се пръска по касите от хора - възрастни нервничат за уикенда, деца пищят за сладолед. Жега, пълно с хора, пълни каси с пълни колички пред тях. Зад мен един спретнат дядо се е наредил с две кубчета мая. Предлагам му да мине пред мен. Не че и аз не съм с две неща, ама той сякаш бързаше. Отказва ми: "Няма нужда, то и Вие сте с вода и солети."
Усмихнах му се - както иска, все пак.

Никой вкъщи не може да устои на тези кюфтенца от тиквички

После, без да го питам нещо: 

"Внуците ще идват на гости. " А очите му сияят вече, разбъбря се. "Три внучета имам и вика най-голямото по телефона: "Дядо, като дойдем на Търново, искам катми да ми направиш. Твоите са най-хубавите." Що?" Той се засмива. "Щото са с мая. Жена ми е страхотна готвачка, но катмите са моят специалитет. И сега - ми нямам мая. Като няма внуци за кого да правя катми? Та ги чакаме тая вечер, ама да мина преди това да си взема мая, че после за кога да излизам. И в събота ще им направя, и в неделя ще им направя."

Перфектно за лятото: Чудна рецепта за тиквички с бира

И докато чакаме на плътната опашка в истерясалия супермаркет, ми казва неговата рецепта.

Каква е рецептата за вкусни търновски палачинки, в които ще се влюбят всички дечица, вижте на jenata.blitz.bg