Учените, както и всевъзможни независими изследователи, включително и религиозни, продължават да са удивени от уникална мумия - двегодишното момиченце Розали Ломбардо, тялото на която вече 97 години по незнаен начин запазва своята свежест. То изглежда така сякаш не е умряло, а само спи, пише Езорейтер.  


Защо този феномен не дава покой на учените? Работата е там, че момичето не се променя с годините. И логично обяснение за това няма:  

  • Да допуснем, казват учените, че лекарят Алфредо Салафия, който е направил балсамирането веднага след смъртта на Розали, случила се на 6 декември 1920 година (момичето живяло само две години и починало от възпаление на белите дробове, след което баща ѝ решил да запази тялото на любимата си дъщеря за спомен), е притежавал някакъв чудодеен способ за мумифициране на трупове. Но технологията за балсамиране на Салафия е била намерена в неговите лични архиви. В нея специалистите не открили нищо, което би могло да обясни феномена със "спящата красавица".
  • Понякога, твърдят религиозните деятели, тялото на светия човек може да запази своята жизнена сила, което най-често се наблюдава при будистките монаси, които на практика не умират напълно. Но в дадения случай това по никакъв начин не се свързва със смъртта и балсамирането на най-обикновеното двегодишно момиче. 
  • Вероятно, Розали Ломбардо, предполагат уфолозите, не е много земно момиче, затова по време на балсамирането ѝ, както и в смъртта й, са участвали извънземни с цел бъдещо възкресение. 
  •  С това предположение са съгласни и мистиците,  които обаче свързват възкресяването не с извънземните, а със силите от Царството на мъртвите. 

Факти и свидетелства, че мумифицираното момиче е живо

Междувременно, тялото на Розали Ломбардо, което се намира в стъклен ковчег, не се е променило ни най-малко за цял век. Дори светлите ѝ коси изглеждат като живи. А сините ѝ очи сякаш продължават да гледат на света, защото понякога те се отварят .

Макар и малко, но достатъчно, за да поразят туристите, които се стичат от целия свят, за да погледат на чудото.  

Обслужващият персонал твърди, че около саркофага постоянно се случват чудеса: или момичето ще въздъхне, или монахините ще чуят стъпки в криптата ѝ. А един посетител с името Донатело направо си "изгубил ума", твърдейки, че веднъж Розали изцяло си отворила очите, изпълнени с магнетична и хипнотична сила, и го погледнала. 

Трябва също да се каже, че монахините твърдят, че от тялото на момичето се носи приятен мирис на цветя от полето, най-често на лавандула. 


Скептиците, разбира се, не вярват в нищо и обясняват чудесата с игри на светлината и други съвпадения. Учените обаче монтирали супер съвременна апаратура, която да наблюдава мумията. И резултатът бил поразителен: компютрите фиксирали слаби импулси на работа на главния мозък на Розали, което може да се случва само в един случай - момичето спи, а не е мъртво. Направо фантастика! 

Превод и редакция: БЛИЦ